Пазарът на земя: Предлагат декар нива за 5000 лева, търсят за 1200

Разминаване в очакванията бави сделките, надценени имоти чакат купувачи с години

 

По 5000 лева на декар искат собственици на земя в Пазарджишко, обявена за продан. А напоследък – и над тази цена. Същевременно търсенето, пак според оферти на купувачи и посредници, масово е за 1200 лева на декар. По-рядко има предложения за 1800-2000 лева. При всички случаи обаче във втория вид обявления се посочва горната граница, която често е за привличане на внимание, но на практика рядко се вписва в нотариалния акт, показва репортерска проверка на “Гласът на земеделеца“.

Факт е, че това голямо разминаване в очакванията на двете страни бави сделките и охлажда интереса. Това е една от причините част от имотите, най-вече – много надценените, да чакат нови стопани с години. Междувременно обаче цените, на които се предлагат, се актуализират спрямо промените на пазара. Тоест – нагоре, защото поне до момента прогнозираният спад в цените на имоти все още не се е отразил в България. Повишават се и числата в офертите за купуване, но не и толкова, че да се намали разминаването, отлагащо или дори осуетяващо евентуални сделки. Минимумът вече не е 200-300 лева на декар, както беше допреди години, а 500 лева. И ако доскоро да продадеш декар нива за 500 лева се смяташе за малък подвиг, то сега не липсват и продажби за 12 пъти по-високи цени, официално вписани в документите за прехвърляне. При това – за същите или сходни имоти, на същите места, но при променени пазарни обстоятелства.

Разбира се, всичко е относително и далеч не зависи само от умението на страните да водят пазарлъци или да оценяват реално преимуществата и недостатъците на конкретен имот. Фактори в това отношение са още много обстоятелства. Оказва се, че най-неатрактивни са земите, които могат да послужат единствено за селскостопански дейности – ниви, пасища, ливади. Тези в съседство до регулация напоследък се купуват за строителство на къщи и вили. Ако пък са до оживен път или магистрала „Тракия“, имат шанс да бъдат превърнати в автокъщи, автосервизи, складове и други. Хит напоследък е предлагането на обширни поземлени имоти за фотоволтаични паркове. Прогнозите, че енергията от възобновяеми източници е бъдещето именно тези земи се предлагат доста по-скъпо. Следвайки тази тенденция част от агенциите в Пазарджишко вече имат на сайтовете си отделни секции с терени за електроенергийно производство. Конкретен пример – такъв терен с площ близо 41 700 кв. м в землището на село Росен, е обявен за 208 440 евро. Имотът е с променено предназначение за електроенергийно производство. Има влязъл в сила подробен устройствен план с възможност за изграждане на фотоволтаичен парк с мощност до 3 мегавата, а на около 18 км има и точка за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Първенството по най-обширни територии, изкупени за фотоволтаици, за региона държат селата Сбор и Априлци, където планове за изграждане на собствени соларни паркове имат небезизвестните предприемачи Славчо и Гинка Върбакови. Техни фирми продължават да купуват на скромни цени земи от общинския фонд, като вече проявяват интерес и към близкото село Гелеменово. Според официално заявените им намерения, тези площи ще се превърнат в най-големия фотоволтаичен парк в България с мощност 150 мегавата, простиращ се на площ от няколко хиляди декара.

Най-високи цени обаче продължават да държат земите с възможност за строителство – както на жилищни сгради, така и за бизнес. Тези със сменен статут около Пазарджик достигат и над 10 000 лева на декар. Не липсват и отделни оферти за парцели с площ 300-400 кв. м за по 20-25 000 лева. Такъв пример е новообразуваният квартал в местността Атчаир в посока към село Ивайло, където върху някогашни ниви в съседство с града никнат къща след къща. Така преди години се появи и друг квартал на Пазарджик, наречен „Парадайз“. Той се намира на запад от града, в съседство с околовръстната улица „Стоян Ангелов“. Началото му поставиха няколко домакинства, купили земи и превърнали ги в еднофамилни къщи с дворове. Малко по-късно до тях се издигнаха пет кооперации с по няколко жилищни етажа и партери, в които се помещават различни бизнеси. В различен етап на изграждане са още няколко многофамилни сгради, а около тях се строят и нови къщи, ограждат се нови дворове. Декар площ в този район се предлага за по 35 евро на квадратен метър. И тази цена е взета от актуална оферта на пазарджишка агенция.

Средно по около 5000 лева за декар искат продавачи на земи в плодородните полета около Пазарджик, които все още са ниви и не са превърнати в бетонирани терени или поне засега няма такива планове за тях. Под тази цена могат да се намерят оферти предимно на места, които са навътре в селскостопански масиви, до някои няма дори черен път. А цената е относително по-ниска само защото положението им значително усложнява евентуалното превръщане в строителен парцел. Което обаче не е невъзможно – българското законодателство в момента е прекалено либерално в това отношение.

Не липсват и куриози – ниви за милиони. Така например терен с площ от 3934 декара край град Панагюрище е обявен за продан срещу 87 999 646 лева, или по 22 369 лева на декар. Имотът има известни преимущества – обширен е и с лице на околовръстен път, но все още е със статут на земеделска земя. Абсурдната цена обаче се дължи на пропусната десетична запетайка в заглавието. От текста на обявата се разбира, че всъщност имотът се предлага за 88 000 лева. Ако не са сбъркани и декарите и не става дума за 3934 квадратни метра, цената може да се определи като висока, но поне не абсурдна.

За по 18 000 лева на декар, или общо за 450 000 лева за общо 25 декара пък се предлага имот край град Батак, определен в самото обявление като изоставена орна земя. Тук вече няма грешка при посочването на цената. Теренът, намиращ се на пътя за Доспат, е бивша почивна база. От някогашните бунгала до днес са оцелели само основите. Всъщност доста имоти в Баташка община и най-вече около язовир „Доспат“ се продават за над 20 000 лева на декар заради потенциалните възможности за развитие на туристически бизнес.

 

Стоимена Александрова

*Снимки – pixabay и скрийншот на актуални обяви

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X