България стана водещ вносител в ЕС на украински слънчоглед

България се превърна в най-големия вносител на слънчогледово семе от Украйна в Европейския съюз (ЕС) с 40% дял от общия внос в ЕС и увеличен внос през пазарната 2022/23 година, според доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Въпреки че засятата с маслодайната култура площ в България се е увеличила с 8% през периода, общото производство на маслодайни семена остава на същото ниво като предходната година на ниво от 2,4 млн. тона поради по-ниските добиви, причинени от горещини и условия на суша, се казва в доклада на Външната селскостопанска служба (FAS) от 10 март.

Докато производството на слънчоглед се е увеличило с 4% в сравнение с предходния сезон, реколтата от рапица е била с 20% по-ниска.

Към края на февруари българският износ на слънчогледов шрот надхвърля 400 000 тона и представлява 66% от общия износ на ЕС. Износът на слънчогледово олио от страната достигна 360 000 тона, което представлява 47% дял от общия износ на ЕС.

Местните фермери обаче изразиха дълбоки опасения, че вносното слънчогледово семе потиска местните цени, се казва в доклада.

За пазарната 2023/24 година USDA прогнозира по-високо производство на маслодайни семена в България, ако метеорологичните условия са благоприятни и изчерпаните запаси от влага в почвата се възстановят.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X