Явор Гечев: Аз лично ще отида на някоя от точките на протеста на НАЗ

Зърнопроизводителите са прави в исканията си и аз лично ще отида на някоя от точките на протеста, за да изразя това, което българското правителско иска от септември месец насам.
Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по повод обявените протести на Националната асоциация на зърнопроизводителите на 29, 30 и 31 март, които са във връзка с вноса на украинско зърно.

“Още септември месец българската държава, с позиция на министерството на земеделието и на правителството поиска допълнителни мерки – отваряне на кризисния резерв, защото този край на Европа страда много повече от войната чисто търговски, отколкото западните държави”, обясни Гечев в ефира на bTV.

Той припочни, че е поискано от Европа тези коридори да са наистина такива, а не зърното да остава у нас и в другите засегнати държави.

“Слънчогледът, който е влязъл през миналата година е 20 пъти повече от времената преди войната. Нито една икономика не може да издържи на това. Получава се аномалия на тукашните пазари. Българската държава е солидарна с Украйна, но плащаме много висока цена и солидарността в Европа трябва да се покаже в момента”, каза Гечев.

По думите му 16,75 млн. евро – сумата, която Европейската комисия планира да отдели за България, не са достатъчно, за да се компенсират българските производители.

“Не говоря само за зърнопроизводителите. Факт е, че има внос на яйца, на сухо мляко. Това създава напрежение върху нашите производители и то успоредно с новата реколта, която предстои да се събере. Ние сме солидарни с тях и заедно ще подготвим допълнителни мерки”, посочи министърът.

На въпрос дали държавата допуска безконтролен внос на агнешко месо от Северна Македония, Гечев отрече.

Той каза, че преди дни са имали разговор със съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев и заедно с представители на БАБХ, ресорният зам.-министър Крум Неделков ще се начертаят мерките, които от НОКА искат да се вземат и заради липсата им, според тях, обявиха, че ще протестират на граничния пункт “Кулата”.

“Искат допълнителни проверки по отношение на хигиенната стойност и съдържанието на месото, което се е прилагало и в предходни години”, обясни Гечев.

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X