Огромният апетит за селскостопански роботи стимулира повече разработки в световен мащаб

Въпреки че може да отнеме години, докато робот, подходящ за селскостопанската индустрия, влезе в търговско производство, апетитът в индустрията за тези машини нараства бързо. Тъй като наличието на работна ръка в селското стопанство тревожно намалява, фермерите нямат друг избор, освен да се обърнат към работна сила от роботи, за да гарантират, че техните култури са засети, обгрижени и прибрани.
Според финансовите прогнози глобалният пазар на селскостопанска роботика ще достигне 7,88 милиарда щатски долара до 2032 г., като Европа ще бъде най-големият пазар, следвана от Северна Америка, Азиатско-Тихоокеанския регион и Южна Америка.
Както диктува пазарът, има много различни видове роботи, включително роботи за сеитба и пръскане, роботи за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, роботи за плевене и въздушни изображения. Ето акцент върху няколко от тях.
Naio Technologies Orio
Френската компания Naio Technologies навлезе на пазара на селскостопански роботи преди повече от 12 години и вече разполага с редица машини, работещи в различни земеделски сектори.
Една от най-новите разработки на компанията е Orio, чисто нов “разкрачен” робот, предназначен за използване в редови култури и лехи със зеленчуци, обработваеми култури на големи производители и изпълнители.
Вече има над 20 машини Orio, продадени и работещи за фермери в редица сектори, изпълняващи различни задачи.
Този робот носач на инструменти предлага редица опции за по-голяма автономност и прецизност, тъй като може да се добави избор от инструменти. Може да се използва за засяване, култивиране, плевене, събиране на данни и др.
Orio е с GPS и насочван от камера, оборудван с множество сензори, работещи по алгоритъм, базиран на изкуствен интелект. Orio може да извършва високопрецизна сеитба и плевене, благодарение на прецизното насочване на инструментите, прикрепени към центъра на робота.
Самото устройство се захранва от 48V електричество и има четири 3000W електрически колела, което го прави със задвижване на четирите колела. Работи с 21Wh сменяеми литиеви батерии с комбинирано осемчасово работно време.
Orio може да работи със скорост до 5,5 км/ч, той е с размери до 4,28 м дължина и до 2,43 м ширина и тежи 1450 кг.
Той работи автономно, ръководен от GPS (RTK GNSS) със системата Naio Core. Той също така включва предпазни брони, LiDAR и геозониране.


За Ингрид Сарланди, главен оперативен директор за Naio Technologies:
„Orio е устойчива алтернатива на използването на хербициди, която щади почвите, подобрява условията на работа и събира данни за интелигентно земеделие. Orio предлага устойчиво, удобно за обслужване и интелигентно решение за земеделие, съчетаващо високотехнологични технологии в роботиката и AI. Създадохме лек електрически и автономен земеделски робот поради очевидни устойчиви причини; без въглеродни емисии, без използване на химикали.
Harvest CROO Robotics Strawberry Robot
Базираната във Флорида Harvest CROO Robotics разработи робот, който изпълнява трудоемката задача по прибиране на реколтата от ягоди, отново повлиян от недостига на работна ръка.
Този комбайн може да работи денем или нощем при събирането на ягоди, като подбира узрелите плодове и дори разпознава болести.
Монтираната на машината LIDAR система осигурява 360° триизмерен изглед на полетата, което дава по-прецизна навигация надолу по редовете ягоди.
Това позволява на напълно автономния комбайн да избегне сблъсък с лехи, хора и други препятствия.
Всеки комбайн има 16 независимо работещи робота, които берат плодовете, докато машината автономно се движи през акри с ягоди.
Изкуственият интелект и визуалната система за машинно обучение позволяват всяко плодче на растението да бъде сканирано и оценено дали е узряло, здраво и готово за бране.
Карбонови роботи
Базираната в САЩ Carbon Robotics е в челните редици на разработването на роботизирана технология, използваща лазери за унищожаване на плевели в посевите.
Уредът за плевене от трето поколение на базираната в Сиатъл компания използва комбинация от роботика, изкуствен интелект и лазерна технология за безопасно и ефективно преминаване през полета с посеви, за да идентифицира, насочва и премахва плевелите.
За разлика от други технологии за плевене, тези роботи използват високомощни лазери за изкореняване на плевели чрез топлинна енергия, без да нарушават почвата.
Камерите с висока разделителна способност на робота подават изображения в реално време към вграден суперкомпютър, който управлява модели на компютърно зрение за идентифициране на култури и плевели.
След това високомощните лазери убиват плевелите в меристемата, без да навредят на културните растения. Лазерното плевене работи денем или нощем, при всякакви метеорологични условия и може да бъде високо прецизно решение, което подобрява добивите и намалява общите разходи, свързани с модерното земеделие.
Компанията току-що разработи LaserThinning, нова технология за своя робот, която е насочена към области, където зеленчуковите култури целенасочено се разсаждат и след това се разреждат за оптимално разстояние между културите, растеж и добив.
Използвайки лазери за изтъняване, новото решение не изисква използването на химикали или ръчен труд, не се влияе от вятър или влага и може да се извършва през деня или нощта.
Пол Майкесел, главен изпълнителен директор и основател на Carbon Robotics, каза:
„С нашето темпо на иновации, ние предлагаме софтуерен разширяем инструмент, който се справя с най-належащото предизвикателство в земеделието – плевенето, и се разширява, за да се справи с други проблеми като изтъняване. LaserWeeder позволява на фермерите точно да извършват прореждане на културите и плевене, без да нарушават културите или почвата, като помагат за подобряване на добивите и здравето на почвата.“

За повече земеделски новини може да ни последвате във Фейсбук!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X