Александър Миндачкин: ЕС ни дискриминира с безконтролния внос от Украйна

Над 130 зърнопроизводители от цялата страна излизат днес на протест в Северна България. Те ще блокират Дунав мост от 10:00 часа. Искането им е само едно – да се прекрати безмитния внос на земеделска продукция от Украйна, който обрича на гибел родното производство.

Това стана повод от “Гласът на земеделеца“ да потърсим Александър Миндачкин, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Пазарджик, който е част от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България.

-Г-н Миндачкин, какво предстои на започващите от днес протести?

-Над 130 души от цялата страна ще подкрепят протестите, само от Пазарджишко сме около 20. Проявите ще продължат три дни – днес, утре и вдругиден. Планираме блокада на Дунав мост, защото иначе едва ли ще чуят исканията ни.

-Какви са проблемите, предизвикали този протест?

-Да, проблемите са много. В този протест искането ни е само едно – да бъде отменен регламентът на Европарламента, който позволява безмитен внос на селскостопанска продукция от Украйна в България. Проблемите наистина са много, но в момента настояваме за решение поне на този въпрос. Защото в момента складовете са пълни с българска продукция – пшеница, слънчоглед. А украинските селскостопански продукти влизат у нас без мита, със съмнително екологично качество. Това просто смачка българския производител! Съсипва нашите пазари! Наближава жътва, а няма свободни складове, няма да има къде да се прибере новата реколта. Проблемът е достатъчно сериозен!

-Тоест – толерира се Украйна, макар да не е член на ЕС.

-Именно, това е смисълът на протеста. Защото Съветът на ЕС и Европейският съюз взеха решение точно по този начин да подкрепят Украйна. Но засегнати от тази политика са страни-членки на ЕС – България, Румъния, Полша и други. Идеята беше да бъдем само транспортен коридор, обаче се превърнахме в краен пазар, затова проблемът е много сериозен.

-На фона на това предстои ново производство след една суха и безснежна зима. В какво състояние са посевите?

-Посевите са в относително добро състояние, но още е много рано за крайни прогнози каква ще е реколтата и добивите. Имаше периоди на засушаване и вероятно ще се отразят. Сега чакаме дъждове и дано прогнозата да е вярна! Проблемите са наистина много, включително климатичните. На фона на всичко това тази европейска политика, която – по наше мнение, е насочена срещу земеделския сектор в България, долива масло в огъня. Другите европейски държави, които получават тройни и четворни субсидии спрямо нашите, този проблем не ги засяга. С други думи – България не е равностоен член на ЕС, България е дискриминирана!

-Цените на продукцията Ви как се движат в момента?

-Точно заради този безмитен и безконтролен внос цените вървят главоломно надолу, достигнаха под себестойността. Пшеницата в момента е около 40 стотинки за килограм, слънчогледът е около 70, царевицата също е около 40-41 стотинки. Много ниски цени на фона на това, което беше по време на прибиране на миналогодишната реколта. Тогава цената беше 61-65 стотинки за килограм пшеница и царевица, а слънчогледът беше около 1,20 лева. Всичко сега е наполовина!

-Какви количества залежават по складовете и има опасност да не бъдат продадени?

-Не мога да Ви кажа точно, но са наистина много големи количества! Но слънчогледът, който се внесе в България, е около милион и 300 хиляди тона. Точно такова количество произвеждаме и ние в България. И всъщност пазарът се пренасити със слънчоглед, който е със съмнително качество. В Украйна не спазват всички тези екоправила, които на нас ни се спускат от ЕС, забрани за пестициди. Значи ние спазваме всички изисквания, които ЕС налага, същевременно отпускат ни тройно по-ниски субсидии и като бонус получаваме украинска продукция, внасяна безконтролно, тоест – обричат ни да не можем да реализираме българската продукция. Има, разбира се, и други проблеми, които спешно трябва да се решат, защото доста хора от бранша сме на ръба на фалита! Ако продължи тази политика, ще останем без българско производство!

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X