България и още четири държави с искане ЕК да компенсира земеделците, евентуално да изкупи натрупаното зърно

ЕК заяви, че може да задейства предпазна клауза в либерализираната търговия с Украйна с отпадане на безмитния внос, но с много тромава процедура и само ако засяга целия пазар на ЕС

Държавните и правителствени ръководители на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия призоваха в съвместно писмо председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да преразгледа мерките за противодействие на негативните ефекти от увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В писмото се подчертава необходимостта от значително увеличаване на средствата от ЕС, разпределени за мерките за подпомагане, като президентите призовават за ангажиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, които са претърпели загуби и са изложени на риск да изгубят своята ликвидност.

ЕК да анализира възможността за закупуване на излишното зърно от съседни на Украйна държави членки за хуманитарни цели, се призовава още в писмото. Потвърждава се и призивът за финансова подкрепа от ЕС за по-бързо развитие на транспортната инфраструктура и засилване на свързаността, което да даде възможност за плавно прехвърляне на стоки от Украйна в трети страни.

Предлага се в регламента за разширяване на автономните търговски мерки за внос от Украйна, който е в процес на обсъждане на ниво ЕС, да бъдат изменени разпоредбите на предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени по отношение на тяхното годишно ниво, в случай на повторно въвеждане на тарифи, съгласно Споразумението за асоцииране.

Петте държави предлагат още ЕС да запази възможността да реагира на нелоялни практики при вноса от Украйна, например под формата на засилено наблюдение или възможност за започване на антидъмпингови процедури. Проблемът с прекомерните количества стоки, оставащи на територията на държавите членки и компрометиращи по този начин „коридорите на солидарност“, също трябва да бъде адресиран ефективно, се посочва още в писмото.

В случай че изкривяванията на пазара, причиняващи вреда на фермерите в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия не могат да бъдат премахнати с други средства, президентите на петте европейски страни призовават ЕК да приложи подходящите процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса от Украйна.

Според държавните глави на петте страни войната на Русия срещу Украйна е довела не само до огромно увеличение на производствените разходи в селскостопанския сектор и риска за бизнеса, но и до проблеми на земеделските пазари в Европа, се посочва в писмото. Най-сериозни затруднения вследствие на значителното увеличение в предлагането на селскостопански продукти се наблюдават именно в страните, които граничат с Украйна или са в непосредствена близост до нея.

В същото време затрудненото освобождаване на излишъка от зърнени, маслодайни и други култури в складовете дестабилизира пазарите и води до налагането на допълнителни разходи на земеделските производители, се казва в писмото.

За намерението на България и други страни членки на ЕС да изпратят общо писмо до Европейската комисия по казуса говори вчера служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той, заедно със служебния министър на икономиката Никола Стоянов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха работна среща с президента Румен Радев.

Европейският съюз (ЕС) може да върне митата върху вноса на определени украински зърнени продукти. Това съобщи говорителката на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер.

Това предвижда предпазна клауза, която ще бъде въведена в действащия сега регламент за вноса на зърно от Украйна. Неговият срок изтича през юни, но той ще бъде удължен с една година и тогава ще бъде въведена клаузата.

Връщането на митата ще става само в случаи, когато вносът засегне целия европейски пазар. Няма да бъде взето предвид влиянието върху регионалните пазари, изтъкна Мириам Ферер.

Стъпката ще бъде предприета само ако една или повече страни- членки изпратят молба до Европейската комисия. От Брюксел обаче първо ще трябва да направят оценка на всеки отделен случай, посочен от подателите и след това ще вземат решение. Проверката ще продължава 3 месеца

Вчера стана ясно, че Европейската комисия  ще отпусне  компенсация от 16,75 милиона евро за българските фермери, които са сред най-пострадали заради регламента за безмитен внос на украинско зърно. Решението е взето от Комитета на Общата организация на пазарите.

Мириам Ферер уточни, че сумата е еднократна, но България може да даде допълнителни суми на своите производители от държавния бюджет. Допустими бенефициери са само и единствено зърнопроизводителите.

Обсъжда се и отпускането на евентуална втора помощ за България с неуточнен засега размер и насочена само към слънчогледа.

Полша ще получи финансова компенсация от ЕС за загубите, причинени от вноса на украинско зърно, заяви междувремено полският министър-председател Матеуш Моравецки, цитиран от  агенция ПАП и БТА.

Варшава заяви, че украинският износ на зърно, вместо да се изнася по-нататък, се натрупва в Полша, което оказва негативен натиск върху вътрешните цени и създава финансови проблеми на земеделските производители.

„Полша ще получи повече компенсации от ЕС!“, написа  Моравецки във „Фейсбук“.

„Този път за загубите, причинени от вноса на украинско зърно. Това са близо 30 млн. евро от ЕС плюс два пъти повече от държавния бюджет: Общо около 280 млн. злоти (60 млн. евро – ПАП).“

Припомняме, че, държавите членки на ЕС одобриха пакет от помощи в размер на 56 млн. евро за подпомагане на земеделските стопани в граничните държави, които са се сблъскали с последиците от увеличения внос на украински селскостопански продукти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X