Мраз скова овощните градини в Сливенско, почти 100% от прасковите са унищожени

Мраз скова овощните градини в Сливенско, почти 100% от прасковените насаждения са унищожени, съобщи председателят на Сдружение „Българска праскова“ Коста Петров.

„Трагедията ни е пълна, щетите са тотални прасковите са почти на 100 % унищожени, черешите на 80-100 %, сливите на места от 50 до 70%. „Направихме проби и се оказа, че като разрежем пъпките, вътре са черни. На 10 пъпки, 7 са черни и съсипани. При температури от -4 до -7 градуса, няма спасение, няма препарати, няма кой да ти помогне“, допълни още той.

По думите му, един от стопаните е направил опит за дъждуване на овошките, но за съжаление неуспешен. „При дъждуването става обледяване на дървото, пъпката и тя замръзва от вътрешната страна на 0,5 градуса, от външната страна може да стане -5 или -7 градуса, но самия лед предпазва ценните пъпки. Това го практикуват много в Италия, опитахме и ние, но без резултат“, допълва Коста Петров. По думите му, това са огромни загуби и нищо от мероприятията , които са правили преди като палене на слама, не могат да помогнат сега.

„Заради топлата зима прасковата беше тръгнала декември, януари и всичко дръпна напред. Имаше топли дни през декември и януари и те се събудиха. Надуха се пъпките, тръгна сокодвижението и закалката се изгуби. И естествено сега се повредиха пъпките, то не беше студ, то беше мраз. Тези температури са пагубни и за прасковите и другите овощни насаждения. За няколко часа целогодишния ни труд беше унищожен пред очите ни, а през месец март няма застраховател, който да ти покрие щетите“, разказва той.

Коста Петров си спомня, че такива студове са падали в региона преди около 20 години. „Все е било компрометиращо -1,-2,-3 градуса, но на различни места и в зависимост от това къде е била разположена градината и сме успявали да спасим нещичко, докато тази година положението е неспасяемо“, посочва овощарят.

В Сливенско се отглеждат близо 45% до 50% от прасковените насаждения в България. Прасковите са около 16 500 декара, 7000 декара са черешите или около 10% от тези в страната, а сливите отглеждани в региона са 5 % от всички у нас .

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X