Системата за биосигурност в свинекомплекса на Агротайм, Исперих, е изградена безкомпромисно. За нея ни разказва Йордан Атанасов, ветеринарен лекар в свинекомплекса на Агротайм в Исперих, и мениджър биосигурност
Биосигурността в комплекса е разделена на четири зони. Във всяка една зона има различна степен на биосигурност и достъп на материали и превозни средства. Черната зона за биосигурност е оградена с електропастир, който обикаля целия свинекомплекс. Целта е да се предотврати навлизането на диви животни в следващата зона на биосигурност.
На границата на всяка една зона има указателна табела, която посочва коя зона свършва и коя започва. В черната зона имат достъп личните превозни средства на работниците. Единственото превозно средство, което има достъп до следващите зони е животновозът на стопанството. Неговата функция е да превозва животните до рампата между бяла и сива зони на свинекомплекса, където се осъществява товаренето на животни. На втората рампа става претоварването на животните от животновоза на Агротайм към камиона на клиентите.
На границата между черна и червена зона се осъществява първична дезинфекция между всички материали, които трябва да влязат в свинекомплекса. Това става посредством дезинфектант, видът му зависи от структурата на материала, който се внася. Тук се осъществява първата част от двустепенната дезинфекция на животновоза. Това е първото място, където се осъществява и дезинфекцията на работниците чрез седемстъпков модел на дезинфекция на ръцете. Целта е при всяка една стъпка да се покрият максимално мъртвите точки. Дезинфекцират се и ръцете, и краката.
Такава дезинфекция се осъществява на всяка една граница между различните зони. Докато се стигне до достъп с животните, работниците 8 пъти дезинфекцират ръцете и краката си. Преди достъпа с животните, също така има 4 пъти смяна на обувки, 3 пъти смяна на дрехи и 1 къпане.
„ Агротайм предприе драстични подобрения в биосигурността след 2018 г., обяснява Йордан Атанасов. – Преди това нямаше такава голяма нужда от тези мерки, тъй като България беше свободна от АЧС. След 2018 г. бяхме принудени да предприемем мерки, за да предотвратим навлизането на АЧС в свинекомплекса. Факт е, че през 2019 г., когато 25 на сто от свиневъдството в България, бе унищожено от болестта, ние не пострадахме. Огромните инвестиции, които направихме в биосигурността ни се отплатиха. След 2022 г. Агротайм предприе депопулация и репопулация с животни с висок здравен статус. Затова освен от АЧС, вече внимаваме да не допускаме и други икономически важни заболявания по свинете“.
Следва червената зона за биосигурност. Познава се и по цвета на облеклото, което се носи в тази зона. Всички, които са влезли в тази зона, вече са се преоблекли, оставили са абсолютно всичките си лични принадлежности в предишната зона. Следва 700-метров участък, който служителите изминават пеша задължително всяка сутрин. Единствените превозни средства, които могат да преминава през този участък са бусът, с който се превозват стоките и животновоза.
На границата между червена и сива зона животновозът се дезинфекцира за втори път. Тук се дезинфекцират отново и материалите, които влизат в свинекомплекса. Това е втората от общо три дезинфекции на материалите, преди да стигнат до бяла зона. Всички критични точки за биосигурност в целия свинекомплекс са под 24-часов видеоконтрол.
На границата между червена и сива зона е вторият филтър, където работниците след дезинфекция на ръце и крака сменят обувките си с такива със сив цвят. Сивата зона е последната преди бялата зона, където се намира най-голямата ценност – животните. Тук се прави последната дезинфекция, последвана от къпане във филтъра.
На границата между сива и бяла зона се намира и контейнер за фумигация. В него се извършва фумигация на материали, които поради структурата си не могат да се дезинфекцират по обичайния начин.
Извършва се и пълна дезинфекция на фуражовозите на Агротайм. Единственият им маршрут е от бяла зона в свинекомплекса до собствения фуражен завод на Агротайм, който се намира на 500 метра от фермата. Въпреки, че те никога не напускат този периметър, спазват всяка една стъпка за биосигурност, и на всички граници преминават старателна дезинфекция.
Последният филтър е на границата между сива и бяла зона. В него се осъществява къпането на персонала. Отново се спазват всички стъпки за дезинфекция. В кабините се осъществява контролирано къпане на всички служители преди да влязат в бялата зона. Правилата при къпане включват трикратно измиване с шампоан и трикратно измиване със сапун. След изпълняването на всички процедури, служителят преминава в бялата част и вече има достъп до животните в свинекомплекса
„ След всички тези процедури влизаме в бялата зона на свинекомплекса на Агротайм. До тук стигнахме след 8 пъти дезинфекция на ръце и крака, трикратна смяна на дрехите и 1 къпане, обобщава Йордан Атанасов, – Вече имаме достъп и до самите животни, защото сме сигурни, че сме направили всичко по силите ни, за да препятстваме навлизането на заразни патогени в свинекомплекса.
Стоките, които вече са влезли в тази зона също са дезинфекцирани трикратно. Фуражовозите са дезинфекцирани двукратно. Направили сме всичко възможно да възпрепятстваме навлизането на заболяванията в бяла зона и контакта им с животните. Тези заболявания биха били пагубни за производство като нашето. В момента имаме около 40 000 животни. Ако само едно животно се разболее от АЧС ще се наложи да се евтаназират всички животни“.