НАЗ организира ефективни протестни действия на 7 април

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира ефективни протестни действия на 07.04.2023 г. от 10.00 ч. на граничните пунктове при Русе и Кардам.

НАЗ координира протестните действия съвместно с фермерски организации от Румъния, които ще проведат паралелни ефективни протести в Букурещ, Констанца, Гюргево, Негру Вода, по границата с Молдова, както и във вътрешността на страната.

Българските и румънските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане:

Да не се удължава за България и Румъния действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 година, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, без да бъдат въведени работещи защитни клаузи и механизми, които предоставят възможност за регулирането на прекомерните потоци на земеделска продукция, като квоти, антидъмпингови мита и депозитни такси при внос.

Фермерите от България и Румъния призоват Европейските институции да ги чуят! Премахването на вносните тарифи и бариерите в търговията със селскостопански стоки с Украйна следваше да е съвместен ангажимент на ЕС, но негативните последици и дефектите от него са непропорционално поети от държавите членки в географска близост до Украйна. Солидарността на ЕС към украинското земеделие е логична и разбираема, но за съжаление обрича на гибел цели земеделски браншове в страни от Европа и отнема поминъка на европейските фермери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X