Блокади на границата: Зърнопроизводители от България и Румъния излязоха на пореден протест

Те поискаха ясни и точни правила от Брюксел относно регламента за внос на селскостопански стоки от Украйна

Зърнопроизводители от двете страни на българо-румънската граница блокираха трафика на граничния пункт в знак на протест срещу европейската политика за внос на украински стоки у нас и в ЕС. Част от тях преминаха граничния пункт и през Негру вода заедно с колегите си от Румъния се насочиха към пристанището в Констанца. „Отново ще поискаме украинското зърно да спре да навлиза у нас“, посочи Коста Костов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители – 2006 от гр.Ген.Тошево.

„От другата страна на границата ни са румънските ни колеги. Те са категорично на нашата позиция. На още няколко места в Румъния – както на молдовската, така и на украинската граница има протести. Нашите колеги от Ген.Тошево са в Констанца“, обяви през земеделските стопани на граничната бразда Илия Проданов, председател на УС на НАЗ. Той обобщи исканията на протестиращите за пореден път зърнопроизводители: „Държавата ни да може да ограничава вноса на селскостопански стоки, да го контролират и да не се стига до пренасищане на пазара. В момента какво се получава – влиза зърно, държавата не може да го спре, а  преработвателите, естествено, купуват по-евтино. Ние няма къде да продаваме и цените се сринаха. Затова искаме Европа да позволи всяка една държава да контролира този внос. След като ЕС иска да помага на една държава, да помага чрез всички държави, а не само на гърба на България, Румъния и Полша. Искаме промяна на регламента, искаме възможност за въвеждане на защитни мерки, възможност държавите сами да въведат контрол – дали с такси, дали с антидъмпингови мита, има много възможности.“, категорично посочи Илия Проданов.

„Цялата земеделска общност е зад този протест на България. Цялата земеделска общност на Румъния, Полша, Унгария е зад този протест. Солидарността в момента е за оцеляване на земеделието в Европа. С нас тук са колегите от Ямбол, Карнобат, Сливен, Бургас, Добруджа е тук!“, изтъкна на протеста край Кардам Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Добре е Брюксел да си отвори добре ушите и да чуе. Ние няма да издържим на това, което създадоха те – висока себестойност на производство и внос на стока под нашата себестойност. Огромният проблем е липсата на реализация на българското зърно. В складовете има стока за над 3,5 млрд.лева. Това са неплатени данъци, задължения към доставчици и ако продължим да стоим в тази ситуация, със сигурност ще има фалити“, подчерта още Жекова.

„Цялата тежест е на гърба на България, Румъния и още няколко държави, гранични с Украйна. Жътвата идва и ние трябва да продаваме, складовете са ни пълни и проблемите ни затрупват като лавина всеки изминал ден!“, категорично допълни Илия Проданов.

Протестът блокира за пореден път тирове с украински и молдовски регистрации от двете страни на българо-румънската граница. Тежките камиони със селскостопанска стока вече почти година пораждат много опасения сред земеделските стопани. „Опашката от камиони е притеснителна. Складовете ни са пълни със зърно, а се внася продукция, която не е българска. Притеснително е, защото след това ние ще се чудим какво да си правим продукцията“, обобщи Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас. „Проблемът е при всички, не само при зърнопроизводството. Не се внасят само зърно, а олио, месо, кашкавали и какво ли не още. Това всичко рефлектира като цяло на земеделието като бранш, на всички ни вреди. Искането ни е да се установи някакъв контрол като за европейска държава. Нашата продукция е по европейски изисквания, европейски препарати, спазваме европейските директиви. Искаме си нормалния пазар“, заяви Георги Радев. заяви Георги Радев, председател на Съюза на земеделските производители в Сливен.

Разговорите със земеделските производители от другите най-засегнати държави ще продължават. Предстоят още съвместни действия, обобщи Илия Проданов.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X