Свинекомплекс „Агротайм“, Исперих, – най-съвременният в България

Свинекомплексът на фирма Агротайм в Исперих е един от най-модерните в България. За него ни разказа управителят му Даниел Фридендал. Датчанин по произход, той вече три години живее в България и ръководи стопанството.

„ В  сектор свиневъдство работя вече 15 години. Собственикът на Агротайм – господин Иванов, ме покани да му помогна с управлението на бизнеса. Целта ни беше да внедрим добрите практики от западните страни в свиневъдството тук, в България.

През 2021 година взехме решение да депопулизираме фермата и отново да я репопулизираме. Искахме да започнем от начало и да се освободим от натрупаните зарази във фермата. Беше добро време да се погрижим за всичко. Така, че продадохме всички налични животни, направихме тотална стриктна дезинфекция на цялото стопанство. През 2022 г. прасетата отново се завърнаха в стопанството. Избрахме нова генетика между 4 конкурентни фирми в бранша. Избрахме PIC, защото вярваме, че те отговарят най-добре на нашите изисквания за продуктивност на животните и месо с високо качество. Важно е освен висококачествено месо, да имаме и здрави животни, които са лесни за гледане  и в същото време са високопродуктивни. Днес нямаме никакви заболявания във фермата и животните са с много висок здравен статус. Сградите са построени през 70-е години на миналия век и оттогава никога не са били празни. Така че депопулацията и дезинфекцията бяха много важно решение, но и много сложен процес за реализация. Беше огромна работа, но се справихме успешно. Вече отново сме пълни, всички сгради са заредени с прасета и работи на високи обороти.

Продуктивността на животните отговори на очакванията ни, дори имаме повече производство, така че започнахме и продажбата на прасенца с тегло 25 кг. Сега имаме две линии на производство – угоени прасета за месо и малки прасенца. Целта ни е да реализираме 7600 угоени прасета на година и останалите като малки прасенца.

В същото време работим и за разширяване на бизнеса. Имаме планове да изградим нови помещения за животните. Разширяваме се и извън Исперих като планираме арендуването или закупуването на съществуващи ферми.

Агротайм е много иновативна компания. Въвели сме много новости в нашето производство, изключително много внимание отделяме на добрите и здравословни условия за отглеждане на нашите прасета. Важна цел за нас е намаляването на употребата на антибиотици, като се надяваме да постигнем пълното им елиминиране в нашето производство. Цялото производство и всички негови звена са дигитализирани и данните са събрани в обща облачна платформа.

В свинекомплекса има и столова, в която се хранят нашите работници, които също посредством системата избират менюто си за седмица, така че можем да планираме всички необходими разходи и доставки.

Стремим се да въвеждаме високи технологии, които обаче са опростени за ползване, така че на персонала да е лесно да работи с тях.  Създали сме и много добър климат във всички помещения, с отлична вентилация, системи за хранене и оборудване. В същото време провеждаме непрекъснати обучения за персонала, така че хората да бъдат по-мотивирани и продуктивни

Имаме споразумение с Тракийския университет в Стара Загора за стажове и обучения. Изпращаме хора на обучения и в чужбина.

Всичско за свинекоплекса на Агротайм  – във видеото.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X