БАБХ се заема сериозно със зърнения внос от Украйна

Българската агенция по безопасност на храните, БАБХ, вече подлага на изключително стриктни проверки вносa на зърно от Украйна.
Заповедта на БАБХ е валидна до 3 май и е в следствие на сигнали от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за нерегламентиран внос на  пшеница, царевица и слънчоглед от Украйна.

Контролът включва:

  • Фитосанитарен контрол – проверка за жива зараза
  • Изпитване за остатъчни количества от пестициди
  • Изпитване за тежки метали: арсен, олово, живак, кадмий
  • Изпитване за наличие на ГМО
  • Изпитване за наличие на радиоактивност

До сега законовият и регламентиран внос се случваше само с проверка на официални документи доказващи произхода и качеството на зърното, когато то идва от трети страни. Единствено стоките от Украйна ще бъдат подложени на по-стриктен контрол. С новата заповед, освен контрол по документи, ще се прави и физически контрол, като ще се вземат проби от всяка транспортна единица и ще се изпращат към съответните одобрени от БАБХ лаборатории. При наличие на жива зараза, стоката ще бъде фумигирана и след това тествана отново. И едва след това ще се премине към тестване по останалите критерии. Всички тестове се заплащат от бизнесоператорите и освен, че са скъпи, цялата процедура отнема и време, като резултатите от анализите излизат за около седмица в най-добрия случай. Тоест, цялото забавяне вероятно ще бъде между 15 и 30 дена, ако всичко е наред със зърното и не бъде отказанo. Като цяло по-стриктните проверки ще се отразят единствено на слънчогледа, тъй като вносът на други зърна в България от Украйна е нищожен. За този сезон, страната ни е на първо място в ЕС по внос на слънчоглед, като сме внесли около 40% от общото количество внесено в ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X