Илия Проданов, председател на УС на НАЗ: В София няма да ни решат проблемите, продължаваме в Брюксел

Господин Проданов, разбирам, че ви „хващам“ за това блиц-интервю на летището …

Да, пътуваме за среща в Полша на браншовите камари и асоциации на шестте държави, засегнати от прекомерния внос на украинско зърно. Ще вземем решение какви съвместни действия да предприемем оттук нататък.

Какво се случи на днешния Консултативен съвет по зърното?

На Консултативния Съвет по зърното, като изключим текущите неща за състоянието на посеви и складови наличности, които вече са ясни на всички и ги дъвчем от месеци, нямаше нещо съществено. Това, което на мен ми направи впечатление, е справката, която от Агенция Митници за средната фактурна цена на внесения слънчоглед от януари до март. Оказва се, че средната фактурна цена е 550 евро за тон (1100 лв/тон). Знаем, че средната цена, която ни се предлагаше на нас беше, като започнем от януари – 950 лева за тон, февруари – 900 лева за тон и през март вече 800 лева за тон, и тя не кореспондира изобщо с цената, на която са внасяли от Украйна. Така че преработвателите предпочитат украинска стока като за сметка на това потискат българския производител. Така излиза.

Има ли обяснение на тази цена?

На срещата имаше представител на преработвателите. Зададохме директно този въпрос, но конкретен отговор не получихме. От девет планини вода само ни донесе, но отговор не даде.

За въпросните 16 млн. евро ли говорихте?

Какво да говорим за тях. Становището на НАЗ е ясно. Причината на нашите протести е ясна. Тези пренебрежимо малко като сума 16 млн. евро какво да ги направим? Така че в момента да говорим за разпределението на тази смешна сума не виждам смисъл. Това беше нашето становище. Какво да разпределяме капка в морето. На 1 милиард лева загуби, 30 милиона какво да им разпределяме? Само при слънчогледа загубите възлизат на около 400 млн. лв.

Какво ще предприеме НАЗ оттук нататък?

Със сигурност положението в момента не ни удовлетворява. Но осъзнаваме, че разковничето за решаването на проблемите ни не е в София, а е в Брюксел, и затова ще обсъдим съвместни действия с колегите от държавите, с които ще се срещнем утре – България, Румъния, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. Такива действия биха имали най-голям ефект. Въпреки медийни публикации, че проблемите на колегите там са решени, това не е точно така и те са не по-малко ядосани и решени да се борят за правата си от нас.

Какви точно действия ще предприемем, ще решим на срещата утре. Но е сигурно, че вървим към общи действия. Няма причина протестите да затихнат засега. Всякакви варианти ще бъдат сложени на масата, но лично за мен по-добро от съвместни действия няма. Защото иначе Брюксел няма да ни вземе под внимание.

От МЗм казват, че българската пшеница се изнася все по-активно за Африка, а вносът от Украйна ще затихне след три месеца?

Това са някакви предположения. Като да кажеш колко зърно са произвели в Русия. Никой не знае. Или да кажеш колко слънчоглед има в момента в Украйна. Кой знае това? Онзи ден имаше търг в Египет. Русия спечели и 12-те кораба на цена от  275 евро за тон, което прави около 460 лв, докарано в Бургас. В Испания и Португалия украинците ни изместиха тотално и то най-вече заради блокирането на пазара миналата година, когато държавата щеше да купува зърно.

 

Продължаваме да следим ситуацията.

Интервю на Ася Василева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X