Стрелча отпразнува Конски Великден на Лазарица

Състезанията тази пролет привлякоха рекорден брой участници

Редом с огромните тежковози атракция на празника бе минимагаренце с малка каручка

Тодоровден с повече от месец по-късно от деня, когато го отбелязва източното православие, за поредна година имаше на 8 април в град Стрелча. Макар и позакъснял, празникът, свързан със селскостопанските традиции, беше особено атрактивен. Той привлече рекорден брой състезатели от цялата страна – 57. А редом с грациозните чистокръвни коне и огромните тежковози симпатична атракция беше минимагаренце, теглещо малка каручка. Студеното пролетно време не попречи на алеята до градския стадион да се събере и хиляди зрители – местни и гости на средногорското градче.

Многолюдната публика остана възхитена от красотата и грациозността на елитните животни в конкурса за най-красив кон. Първенец в него бе жребецът Лорд със стопанин Ахмед Ахмед. Отдадено бе дължимото и на магарешкия род – за най-красиво магаре бе обявен Марко със собственик Симо Николов.

Внушителните тежковози се състезаваха в шест категории. В надтеглянето до 500 кг победи конят Дико със стопанин Ивайло Иванов, до 600 кг – Вихър със собственик Ради Кейбашиев, до 700 кг – Буби със стопанин Димитър Георгиев, до 800 кг – Лео със собственик Ибрахим Ахмед, до 900 – Хектор със стопанин Росен Иванов, а над 900 кг – Тибус със собственик Дани Алексиев.

И тази година с огромен успех дефилира мъничка каручка, теглена от миниатюрно магаренце, а желаещите да се снимат с тях отново бяха много. Очарователното четириного е питомец на 34-годишния Събо Николов от Панагюрище. Той от години е любител на животните, а днес е горд, че е предал тази обич на дъщеричката си Марианка. За първия рожден ден на момиченцето семейството се сдобило с пони, малко по-късно – с минимагаренцето, а после – с още добичета. Двете малки животинчета са любопитен акцент от много празници в този район (и не само), включително на детските тържества за Първи юни. Едно от следващите им участия ще бъде на Националния събор на овцевъдите в България, който ще бъде около Гергьовден.

А в Стрелча Конският Великден се отбелязва с месец закъснение вече от няколко години. И това не е своеволие – обстоятелствата го налагат. За първи път това се случи през 2018 година. Тогава организаторите от местната община и инициативния комитет обясниха, че коневъдите и стопаните с магарета в страната застрашително намаляват. А когато в много селища по едно и също време се провеждат състезания, има голяма опасност Тодоровден някъде да остане с малко или дори без участници и да не е атрактивен. За да се избегне такъв риск, предходните години бяганията и тегленията се провеждаха на Цветница, а тази пролет бяха на Лазарица. Макар и позакъснял, празникът даде повод на кмета на Стрелча Георги Павлов да изрази задоволството си от празничната атмосфера, от активното участие на стопаните, чрез които се утвърждава изконната българска традиция за почитане на мъжеството и трудолюбието. Въпреки това не остана незабелязан фактът, че кушии и надбягвания в тазгодишното издание на Тодоровден нямаше, а само конкурс за красота и състезания по надтегляне.

Стоимена Александрова

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X