От 10 години млади фермери отглеждат лимец и безсмъртниче във великотърновското село Никюп

От близо 10 години Златина Найденова се занимава със земеделие. Има терени засети с лимец и с билката безсмъртниче във великотърновското село Никюп. С партньора си решават да станат фермери, след раждането на първата им дъщеря, а и след като заживяват в населеното място.

„Така бяхме по-близо до природата. И лека-полека започнахме с отглеждането на лимец. С малко в началото, защото се притеснявахме дали ще имаме добри добиви. Село Никюп се оказа с доста плодородна земя. Лимец отглеждаме и до ден днешен. Преди близо 4 години започнахме и отглеждането на билката безсмъртниче. Наименованието й идва от Франция, Immortelle /безсмъртен/ го кръщават, понеже наблюдават, че билката може да издържа на суша дълги периоди от време и при благоприятни условия, отново се възражда”, обяснява 40-годишната Златина.

Общите площи с лимец са около 150 декара, в землището на Никюп са 30 декара, а останалите се намират в Южна България.

„Трудно се отглежда лимецът. Но от друга страна не е и чак толкова трудно. Еднозърнестият лимец е най-старият и от него произхождат другите сортове жито. Дава ниски добиви, но пък е устойчив на всякакви климатични влияние и не боледува от нищо. И препарати не са нужни. Природата го е създала така, че винаги да оцелява и винаги  да се възпроизвежда. Полезен и при диетични, и здравословни режими, и динамично ежедневие. Алкална храна е. Глутен има малко. Има различна структура от пшеничния глутен и хората с непоносимост, могат да се  хранят него, с изключение са тежката форма на глутенова непоносимост. С богат хранителен състав, съдържа витамини, калий, фосфор, натрий, цинк, фолиева киселина, магнезий и др. Добър и за спортисти”, пояснява земеделският производител, която заедно със съпруга си правят немалко инвестиция за закупуването на терени в с. Никюп за отглеждането на културата. Освен това, съдържа и 8 вида аминокиселини. Включително и лизин, който забавя стареенето на костите и помага за по-добра концентрация. Съдържа всички необходими вещества за доброто здраве на хората. Ето защо, не спира да изтъква качествата му пред клиенти.

Все още не може да каже каква ще е тазгодишната реколта, докато не се ожъне. Надява се на добра реколта все пак. Миналата година градушка е нанесла сериозни щети по лимеца. Не са затворили цикъла, защото нямат нужните машини. Но намират начин да преработят зърното след жътва и да предлагат зърнен флейк, самото зърно и брашно.

Златина се е ориентирала към лимеца преди 10-години, защото в семейството си консумирали хляб от културата. Това предопределя избора й, да започне да го отглежда за себе  си и за кръг от приятели.

За разнообразие заложили на безсмъртниче, защото не е много разпространена в България билка и не се отглежда от много хора като лавандулата например, с която има пренасищане на пазара. Засетите площи в с. Никюп са 11 декара.

„Искахме да е нещо, което има високи терапевтични свойства. И тази култура е именно такава. Етеричното й масло е едно от най-ценните. Има приложение при козметични и медицини проблеми. Въздейства положително върху психо-емоционалното състояние,върху дълго трупани негативни емоции. Смекчава и премахва състояния на стрес и нepвнo изтoщeниe. Подпомага постигането на хармония, съдейства за отпускането на организма, тонизира тялото, ума и душата. Влияе добре за отпускане на мускулатурата, при разтежения и контузии на мускули и сухожилия. Използва се при различни проблеми на опорно-двигателния апарат, при артрит и ревматизъм, при болки в кръста, гърба, тила, както и при схващания, синини и различни видове травми. Чрез раздвижване на лимфата спомага за пречистване на организма. Използва се при лечение на херпес. Влияе положително при проблеми с бъбреци,жлъчка,черен дроб,стомах. Особено известно е с подмладяващият ефект върху кожата, дължащ се на ефекта му да подпомага синтезирането на колаген”, пояснява стопанката.

След затворен цикъл, продуктите продава на едро и дребно. Основният продукт е чистото етерично масло от билката.

Най-хубавото е, че децата й се включват в дейностите в земеделието и имат желание да помагат на родителите си.

Креми Попова

Снимка: Славян Стоянов

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X