Майчиното мляко е най-доброто за здрави прасила

През първите три седмици от живота си сукалчетата не могат да усвояват фуражи с растителен произход

Млякото на здравата свиня майка, която получава пълноценно хранене, съдържащо необходимото количество енергия, витамини и минерали, изцяло осигурява потребните хранителни вещества на прасетата сукалчета през първите три седмици от живота им. Майчиното мляко е най-доброто средство за профилактика на прасилото, тъй като съдържа антитела, които предпазват чревните стени на малките от колибактерии.
МЛЕЧНА ПРОДУКТИВНОСТ
През първите три седмици след опрасването храносмилателната система на сукалчетата не усвоява каквито и да било фуражи с растителен произход и преработва само млечни продукти. След първите седмици от лактацията по състоянието на прасилото става ясно колко висока е млечната продуктивност на свинята майка. Равнището на млечност и съответно способността за изхранване на здраво и силно прасило е един от важните признаци за свинете майки, чието подобряване е обект на селекционна дейност. Но млечността до голяма степен зависи и от условията на отглеждане и хранене, както и от здравословното състояние на животните, което значи, че тя може да се контролира.
Ето няколко препоръки за поддържане на генетично заложеното равнище на млечност на свинете майки:
МАКСИМАЛНО ПОДАВАНЕ НА ВОДА ЗА ПИЕНЕ
Получаването на недостатъчно количество течности води до намаляване на потребявания фураж. Потребността на свинете майки от вода през различните периоди на лактация не е еднаква – тя варира между 35 и 50 л дневно до края на третата седмица след опрасването. Затова е важно всяка сутрин да се проверява изправността на поилките и налягането на водата и незабавно да се вземат мерки за отстраняване на проблемите. Необходимо е и периодично да се изпразват и почистват коритата за поене, за да може водата в тях да е чиста.
ОПТИМАЛЕН МИКРОКЛИМАТ
Оптималната температура в помещението, в което се отглеждат опрасилите се свине майки, е 20-22 градуса или малко по-ниско.
РАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ
Препоръчва се свинете да се хранят 3 пъти дневно, тъй като честото хранене води до увеличаване на количеството на потребявания фураж. От втория ден след опрасването дажбата трябва всекидневно да се увеличава с 0,5 кг и да се коригира в зависимост от изяждането й. На седмия ден след опрасването свинята майка трябва да получава средно по 5-6 кг фураж. Не трябва да се забравя, че хранилките трябва периодично да се чистят и неизяденият фураж да се изхвърля, тъй като прясната храна е по-привлекателна за животните.
СВОЕВРЕМЕННО ЛЕЧЕНИЕ
Свинята, която не е имала усложнения по време на опрасването, скоро след това е готова да стане, да яде и да пие вода. Такова животно бързо възстановява енергийните си запаси за производство на необходимото за сукалчетата количество мляко. Ако свинята майка изпитва болка (например заради мастит), то тя няма да иска да легне и да кърми прасилото си или пък ще легне върху цицките си, за да нямат прасетата достъп до тях, а студената повърхност да намали неприятните усещания. При това положение намалява и апетитът й. Затова е много важно свинята да се прегледа веднага след опрасването. Ако животното не е здраво, трябва незабавно да се лекува – тогава болестта няма да повлияе на млечната му продуктивност.
СПОКОЙНА ОКОЛНА СРЕДА
За да могат свинете майки да имат максимално много мляко, обслужващият персонал трябва да работи с тях тихо и спокойно. Животните трябва да се чувстват комфортно. Шумът или високите резки звуци може да предизвикат стрес при свинете майки и да намалят желанието им да кърмят прасенцата, както и да намалят способностите на прасилото да чува призива на майката, когато й дойде млякото. Обикновено интервалът между храненията е 40-минутен. Млякото постъпва за 10-20 секунди, затова е важно през това време прасенцата да са на цицките. За възстановяване на силите на свинете майки им е необходима всекидневна 8-часова почивка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X