Националният събор на овцевъдите ще е много по-интересен от досегашните

Организаторите са подготвили нови атракции и много изненади

Радващото е, че в състезанията се включват все повече деца

Изложба представя овцевъдството в българската култура от древните траки до съвременните рок и рап

 Национален събор на овцевъдите в България ще привлече фермери и публика от цяла България (и не само) след по-малко от месец. Най-масовото и най-очакваното събитие за хората от бранша тази пролет ще започне точно на Гергьовден и ще продължи три дни. Всеки от тях ще е наситен с богата програма, като организаторите загатват, че предстоящото издание на форума ще бъде още по-интересно от предходните. Предвидени са нови атракции и много изненади, някои неща публиката ще види за първи път.

Това научихме от Владислава Андреева, пресаташе на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България. Тя разказа специално за „Гласът на земеделеца“ какво предстои в трите дни на събора.

– По традиция събитието се провежда край Петропавловския манастир до Велико Търново – припомни Владислава Андреева. – Част от програмата е най-голямото изложение на чистопородни овце и кози в три обособени зони с обща площ 1300 кв.м. В него ще бъдат представени повече от 700 животни от 28 породи, отглеждани у нас. Сред тях са различни породи, характерни за българското овцевъдство и козевъдство, автохтонни видове, както и редки породи, които през последните години се внасят и се отглеждат в страната ни. Отново ще има отделно национално изложение по козевъдство, в което ще бъдат представени различни видове месни и млечни породи кози. Като част от тези изложения ще има фермерски състезания, в които

животновъди от цялата страна ще мерят сили в умения за ръчно доене, ръчна стрижба

на овце. Тъй като интересът към ръчната стрижба през последните години е много голям, такова състезание ще се проведе и на 6 май, и на следващия ден. Интересно и любопитно е, че в тези надпревари, които доскоро се смятаха за чисто мъжки, през последните години се включват и все повече жени, като те дават едни от най-добрите резултати. Надяваме се и тази година да имаме и дами, които ще покажат своите умения с овчарска ножица!

Най-добре представилите се получават парични премии съответно 300, 200 и 100 лева за първо, второ и трето място, които се присъждат и в двата конкурса за всички категории.

Имаме и състезание за майсторско обезкостяване на агнета. То ще бъде също на Гергьовден. С него стартираме точно в 12 на обяд на 6 май. Единственото изискване към участниците е всеки да използва собствен нож. Миналата година

за първи път и в съревнованието по обезкостяване се впуснаха и дами,

надяваме се и тази година да участват представителки на нежния пол!

И тъй като интересът специално към ръчното доене е твърде силен, в тези състезания се включват и деца. Понеже те също са все повече, ги обособихме в отделен сегмент. А най-радващото е, че подрастващите вече показват все по-добри, наистина много добри умения! Така че и за тях има награди. Най-малките състезатели, които през годините са участвали в тази категория, са на 9 години. Има и момичета, има и момчета. Те са фермерски деца, много се надяваме и тези година да има. Миналата година имаше дори чуждестранни участници, които бяха представители на наши гости – браншови организации. Така че нашите съревнования са доста атрактивни и отворени за всеки, който иска да покаже, че умее, че е запазил и съхранил тези практики – ръчно доене и ръчна стрижба. Засега обаче децата се включват само в доенето.

В последния ден на събора пък ще е конкурсът за най-тежък коч

Премията за собственика на животното победител е 1000 лева. Тази година има малки промени в регламента на това съревнование. Всеки фермер, който иска да представи свое животно, ще трябва да го доведе край Петропавловския манастир най-късно до обяд на 7 май, а самото теглене и провеждане на състезанието ще е на 8 май от 11:00 часа. Веднага след това пък ще бъде и аукционът на елитни животни, който е и като финал в чисто браншовата част от събитието.

В програмата са предвидени още много интересни моменти. Ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, мини мандри, селскостопанска литература, медикаменти, които с помощ на животновъдите.

В традиционната ни Млечна зона, в която в дните на събора се представят фермерски продукти от овче и козе мляко, ще се представят повече от 30 производители, всеки от които ще покаже най-доброто от своята продукция в конкурса за най-добро сирене, кашкавал и продукт от овче и козе мляко. Той ще се проведе на 6 май след обяд, като продуктите ще бъдат оценявани по плътност, масленост, качество от експертно жури, в което ще участват и представители на Министерството на земеделието. Наградите са имиджови, най-добрите продукти ще бъдат отличени със специални грамоти.

Редом с това отново

ще има много голям фермерски пазар

заедно с млечната зона, ще се проведе Националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ за песни, танци, обреди, обичаи, свързани с овцевъдството. В рамките на този конкурс се представят и обредни хлябове, свързани с Гергьовден.

Има и конкурс за рисунка на тема „Овцевъдство“. В него тази година ще бъдат показани повече от 200 детски творби, които продължават да пристигат, крайният срок е 20 април.

В рамките на събитието се провеждат и

състезания за теглене на товари от коне тежковози и изложения на едни от най-добрите породи овчарски кучета

от цялата страна. Показват се кучета медалисти от предишни години, най-добрите подрастващи екземпляри от страната.

Ще има и множество етно атракции. Ние организираме етно селище „Чифликът“, където читалище и самодейци от цяла България показват различни обреди и обичаи, свързани с Гергьовден и овцевъдството. А тази година фокусът ни е локалната кухня, която е характерна за различни райони от страната. Част от събора е и кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“, в което се показват специфични традиционни рецепти, като тази година очакваме представяния от Пиринския край, от Тракия Родопите, Северозападна България. На място ще има и демонстрации за производство на млечни продукти по различни технологии. Представители на една такава традиция е Пашата – Салих Паша, който е от Родопите и произвежда сирене по 500-годишна технология. Разбира се, предвидени са и демонстрации за производство на синьо сирене и други

млечни продукти, които набират популярност у нас през последните години и стават все по-търсени от потребителите

Част от събитието са вечерните концерти, в които участват „101 каба гайди“. Тази година ще ни гостуват Николина Чакърдъкова и Неврокопският танцов ансамбъл. Задължително всяка вечер завършва с изпълнение на нестинари.

Една от новите атракции пък ще бъдат Събо Николов от Панагюрище с дъщеричката си Марианка, които ще покажат част от своите животни – пони и мини магаренце. Интересното е, че миналата година те са били сред гостите на събора, били са доста впечатлени и малката Марианка е пожелала да се включат и в програмата със своите четириноги, така че тази година те ще бъдат и активни участници. Имаме и още един специален гост – украинката Дарья, която е наричана танцуващата с кучета. Тя ще покаже на какво е научила своите животни. Така че всяка година събитието се разширява и разнообразява с нови елементи от програмата, които са свързани с овцевъдството като традиционен български поминък.

За първи път тази година ще представим и още една изложба – тя е посветена на

връзката между овцевъдството и българската култура и бит през вековете –

като започнем от траките и стигнем до съвременния български рап и рок музика. Това е твърде любопитно и се надяваме да очароваме публиката. Тя е постерна изложба, в която посетителите ще могат да видят как овчарството, овцевъдството и традициите, свързани с тях, са вплетени във всички области на българската култура. Първите табла са наречени „Легенди от злато“. В нея ще представим любопитни експонати, свързани с овена, козела, вплетени в културата на траките. Ще могат да се видят ритони от Панагюрското златно съкровище, които са с тела или глави на козел или овен. Ще могат да се видят интересни археологически паметници, свързани с траките и животновъдството, както и най-големия сребърен ритон в света, който е повече от 800 грама и също е с фигура на овен. След това се преминава през овчарската дърворезба, различни пословици, народни песни, легенди, свързани с агнето, овена и овчаря. Стигаме до всичко, свързано с тези животни в българския театър, в българската скулптура, в българската живопис. Стигаме до българския рок и небезизвестната песен „Черната овца“ на „Ахат“. Ще загатна, че и в българския рап също има забележителни текстове, посветени на тези животни. Така че ще дадем на публиката наистина доста любопитни неща. Това го правим за първи път и мисля, че ще е приятна изненада. Защото в нашето забързано ежедневие често не си даваме сметка, че овчарството и овцевъдството продължава да присъства активно и до днес в културата.

Всъщност това е и основната цел на събора –

искаме да покажем, че въпреки трудностите овцевъдството и козевъдството продължават да са живи,

към тях продължава да има интерес, а хората все повече се завръщат към истинските продукти от месо, мляко, вълна. Така ние провокираме и интереса на младото поколение към този отрасъл и към цялата народна култура, свързана с него. За да има и след нас кой да поеме бранша.

Очакванията на организаторите са, че предстоящият Национален събор на овцевъдите ще премине при с наистина много гости. Данните до миналата година показват, че за десетте издания дотогава събитието е посетено от над 1,3 милиона души. Прогнозите са, че тазгодишните участници и посетители ще надхвърлят 260 хиляди души за трите си дни.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X