И България обмисля забрана за внос на украинско зърно

България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев:

„Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че, когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време“.

Зам. министър Тодор Джиков също коментира ситуацията в своя Фейсбук профил:
„В Държавен вестник на Полша излезе списък на забранени за внос в страната хранителни продукти от Украйна от днес 15 април до 30 юни 2023 г.! Независимо от светлия празник днес, веднага обсъдихме безпрецедентната ситуация с министъра на земеделието Явор Гечев и още утре, независимо, че е неработен ден, ще прецизираме възможността България да използва този абсолютен прецедент, за да въведе подобни мерки. Подкрепяме Украйна, но наше задължение, като българско правителство е да се погрижим на първо място за българските производители и граждани!“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X