Цените на пшеницата се покачват на фона на блокирането на износа от Украйна през зърнения коридор и страните от ЕС

Котировките на пшеницата на световните борси започнаха седмицата с повишение от 2-2,5% на фона на новината за блокирането от руснаците на Черноморския коридор и забраната от страни от ЕС за внос на селскостопанска продукция от Украйна.

След протестите на местните фермери Полша, Словакия и Унгария забраниха износа на зърно от Украйна до 30 юни, въпреки че Европейската комисия се противопоставя на стъпки, които противоречат на решенията на ЕС, така че проблемът ще бъде обсъден в Брюксел.

Натискът от украинската реколта върху пазарите на ЕС би бил намален чрез деблокиране на украинските черноморски пристанища, но повече от година световните институции не успяха да принудят Руската федерация да се съобрази с изискванията за безпрепятствено движение на кораби през международни води на Черно море.

Вчера майските фючърси на световните борси се повишиха:

  • с 2% до.255.9 / тон – за мека зимна SRW пшеница в Чикаго (+ 2.6% на седмица),
  • с 1.3% до.326.9/тон – за твърда зимна HRW пшеница в Канзас Сити (+1.6%),
  • с 1.5% до.316.8/тон – за твърда пролетна HRS пшеница в Минеаполис (+1.7%),
  • с 0.1% до.279,75 $/т – за черноморска пшеница в Чикаго (0%),
  • с 2,4% до €255/тон или €280/тон за пшеница на Paris Euronext (+1,5%).

Украйна за половината април е изнесла 574 хиляди тона пшеница (651 хиляди тона за същия период през март), а като цяло през сезона – 13,57 милиона тона (18,45 милиона тона на тази дата миналата година) от прогнозата на USDA за 14,5 милиона тона.

В Съединените щати студеното дъждовно време забавя сеитбата на пролетната пшеница в зоната на Големите равнини, което подкрепя цените. Според седмичния доклад Crop Progress, към 16 април пролетната пшеница е засята на 3% от планираната площ, в сравнение с 8% миналата година и 7% средно за 5 години на тази дата.

Студеното дъждовно време в САЩ и Украйна забавя сеитбата на пролетната пшеница.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X