България въвежда временна забрана на вноса на храни от Украйна (списък)

България е солидарна с Украйна, но заради вноса има тежки последици за българския бизнес, коментира министър-председателят Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерския съвет

„България е солидарна с Украйна, но фалитът на българските зърнопроизводители няма да допринесе за нейната кауза. Това каза премиерът Гълъб Донев преди редовното заседание на служебния кабинет.

„Днес ще обсъдим и приемем решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна. Изключение са транзитно преминаващи стоки. Основната причина е, че през последната година, противно на замисъла за коридори на солидарността, значителни обеми от стоки останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази или се усили, след забраните за внос от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес. Не можем да допуснем това да се случи“, коментира той.

Премиерът изрази надежда, че ЕС ще разбере позициите на България, Полша, Унгария и Словакия и ще преосмисли позицията си.

Вчера служебният министър на земеделието оповести идеята за подобно решение и обяви списък със стоки, които няма да могат да бъдат внасяни в България:

 

Мека и твърда пшеница

Пшеничено брашно

Семена от слънчоглед

Слънчогледово масло

Царевица

Пчелен мед и пчелни продукти

Сурово мляко

Сухо мляко

Млечен концентрат

Плодове и зеленчуци – пресни и преработени

Орехи

Лешници

Яйца

Птиче месо

Телешко месо

Свинско месо

Овче и козе месо

Ръж

Ечемик

Овесени ядко

Сорго

Елда

Нишестета, инулин, пшеничен глутен

Соя

Ленено семе

Рапица

Вино

Винен оцет

Етилов алкохол

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X