Зам.-министър Тодор Джиков: Удължихме срока, стопаните с измръзнали овощни градини, могат да подават заявления за оглед на щетите до 21 април

Срокът за подаване на заявления за извършване на оглед и оценка на щетите от ниските температури върху овощните насаждения е удължен до 21 април. Това каза в Сливен зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков, който се срещна с овощари от региона. „Увеличихме времето за подаване на заявления за подпомагане заради празничните и почивни дни. Днес подадохме допълнително разяснение до областните дирекции „Земеделие“ , че минимум до края на седмицата могат да се подават заявления. Най-важното е да успокоим земеделските производители, че не са пропуснали срока“, допълни той.

По думите му, пропадналите площи изобщо не са малко. Те са основно в Русенско, Бургаско, Сливенско – все областите, в които е концентрирано овощарството у нас. Измръзванията в края на миналия месец са засегнали почти на 100 %  от ранните сортове – кайсии, сливи, череши, праскови. „Земеделските производители трябва да занаят първо, че ресурсът за подпомагане е ограничен. Министерство на земеделието и държавата не разполагат с огромни средства така, че е необходимо да прецизират изключително добре реално измръзналите площи, защото е важно да се обезщетят подобаващо земеделските производители, понесли тези щети“, посочи още той.

Заместник-министърът уточни, че все още не са събрани окончателните данни за пропадналите площи от страната. „След като ги получим, ще ги анализираме, за да се сдобием с пълна картина на ситуацията. Така можем да вземем адекватно и правилно решение – процент на измръзнали площи, необходимия финансов ресурс за компенсиране на стопаните“, допълни Тодор Джиков.

Той изрази оптимизъм, че земеделците ще бъдат компенсирани подобаващо за загубите си. „Аз също се занимавам със земеделие и съм напълно наясно, колко е тежко и трудно за един земеделец да види как буквално за една нощ целият му труд е унищожен, но вярвам, че служебния кабинет в наше лице и редовния кабинет, който ще застъпи, ще направи всичко възможно да компенсира земеделците и реално те да продължат дейността си. За съжаление, два програмни периода изтекоха и не е направено нищо по-съвършено в посока обезщетение на земеделските производители реално за загубените доходи. Тук не говорим за обезщетение за инвестициите, които загубиха, а се касае за загубени доходи. Тези хора, следващата година ще трябва да намерят отново пари, за да продължат дейността си и да подсигурят средства за своето съществуване защото това е основния източник на доходи на много от тях“, посочи Джиков.

Пред медиите той изтъкна способността на служебния кабинет да се справя с последствията от природни аномалии и като пример посочи компенсираните за пропадналата им продукция земеделски производители от Поморие след ураганния вятър и бурите и поясни, че предстои да бъдат компенсирани и за разрушените им конструкции. “След това администрирахме по най-бързия начин няколко по вид държавни помощи и то с огромен ресурс така, че вярвам и съм сигурен- ще се справим и в момента“, допълни зам. -министърът.

Състоянието на есенниците също беше тема , коментирана от него днес. Според Джиков, 80 % от тях са в добро състояние, а дъждовете, които за момента забавят сеитбата на пролетните култури, ще компенсират почвената влага за предстоящия сезон.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X