Какво (не) знаете за „мраморното месо”

Наименованието на продукта „мраморно месо” е получило гражданственост заради равномерното и необременяващо разпределение на мастните слоеве в мускулната тъкан на животните. Там по естествен път, на клетъчно ниво, се натрупва мазнина. Тя се състои от мастни клетки, изграждаща мастна тъкан (адипоцити), които се разполагат близо до мрежата от кръвоносни капиляри. Техните размери са едва 90 микрона и се разнасят по цялото тяло. Степента на проникване на мазнините в пределите на мускулната тъкан определя качеството на продуктите с животински произход. Месото с по-висока стойност на мраморност е по-нежно, крехко, богато на полезни мазнини, „трогателно вкусно”, както твърдят гурманите.

Мраморното месо е прието за еталон на качеството на продуктите с животински произход. То се явява деликатес и цените понякога достигат до $800за килограм. Негови неоспорими качества са:

– усилва секреторната функция на храносмилателния тракт и способства за по-добро усвояване на продуктите

– съдържа лесно усвоявано желязо

– съдържа вещества, възпрепятстващи образуването на холестерол

– притежава антиканцерогенни свойства, които активно способстват за отделяне от организма на вещества, провокиращи ракови заболявания.

Неслучайно в детските учебни заведения в Япония хранят децата с месни продукти с повишена мраморност. Да се надяваме, че и ние, българите, ще започнем да произвеждаме този ценен продукт от черни прасета – географските дадености са ни манна небесна, но за жалост, горите поголовно се секат, а хората стоят без работа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X