Пломби, електронно проследяване и физически ескорт за украинските стоки, преминаващи през Полша

Транзитът на селскостопански продукти през Полша ще бъде възобновен при нови условия в 00:00 часа на 21 април. За превозните средства, преминаващи границата, ще се прилагат нови правила.

Митническите органи на Република Полша ще извършват митническо оформяне на забранени за внос на митническата територия на Република Полша селскостопански продукти в съответствие със заповедта на министъра на развитието и технологиите от 15 април 2023 г. само при наличие на митническа декларация:

  • T1, където полските пристанища Гданск, Гдиня, Швиноуйшче, Шчечин или други държави от ЕС са посочени като местоназначение;
  • кодове на селскостопанските продукти (на ниво 6 цифри), както и данни за безопасност и сигурност, поискани от Европейския съюз.

Полша въвежда и допълнителни мерки за контрол:

  • монтиране на електронни пломби на превозното средство от полската страна (за проследяване на движението на превозното средство и гарантиране, че товарът няма да бъде разтоварен на територията на Полша);
  • проследяване на транзитни стоки до други страни от ЕС с помощта на електронната система SENT. Да се потвърди, че автомобилният или железопътният транспорт е достигнал местоназначението си в друга държава от ЕС (няма да се прилага за стоки, пътуващи за полски пристанища);
  • физическо ескортиране на стоки от границата до полското пристанище или до границата с друга държава от ЕС през първата седмица след възобновяването на транзита, от 21 април до 26 април. В бъдеще ескортът ще се прилага само в обосновани случаи, предвидени в действащото законодателство на Република Полша.

Запечатването ще бъде безплатно за украинските превозвачи, ескортът ще бъде безплатен през следващата седмица.

За превозни средства, които вече са от полската страна на границата, ако собствениците на товари не желаят да внасят повторно и съответно да плащат ДДС, ще е необходимо да се издаде декларация Т1 на контролно-пропускателния пункт и да се изпратят стоките в други страни от ЕС или полски пристанища.

«Ако се опитате да внесете стоки в Република Полша въпреки забраната, полските митнически власти могат да върнат автомобила с товара в Украйна. В този случай превозвачът и изпращачът ще получат допълнителни разходи – плащане на ДДС и логистични разходи“, се казва в съобщението.

Условията за преминаване на границата може да се променят.

Трябва да се отбележи, че на 15 април правителството на Олск реши временно да ограничи вноса в и през територията на Полша (включително транзита) на селскостопански стоки от Украйна. На 18 април забраната за транзит беше отменена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X