Важни моменти при технологията на пръскане

Голямото разнообразие от пестициди не винаги може да реши проблема с контрола на вредителите, тъй като не по-малко важен елемент остава качеството на внасяне на пестицидите.
От данни на израелски експерти по растителна защита, само 3% от внесените количества пестициди оказват ефективно въздействие на растенията, а чрез подобряване на технологиите за прилагане на пестициди, ние можем да увеличим тази цифра до 5%.
Размерът на капчиците и техния брой също така има важно значение за повишаване на ефективното действие на пестицида. Например, за да се осигури желания ефект върху твърдокрили вредители е нужно на 1 см² от повърхността на листа да попаднат 20-40 капки работен разтвор, а за да унищожи болести или вредители тяхното количество трябва да бъде 60-100. Що се отнася до размера на капките за ефективен контрол за ларви и плевели , размерът на капчиците трябва да бъде 300-500 микрона (1 микрон = 1/1000 от мм), за борба с повечето вредители – 150-300 микрона за ефективно действие на фунгициди, този показател трябва да бъде 80-150 микрона.
За проверка на ефективността на работният разтвор има много начини, но един от най-лесните е да се използва лакмусова хартия, която променя цвета си в контакт с работната течност. За установяване на ефективността лакмусовата хартия се прикрепя от двете страни на листа на различни нива на растението и се пуска пръскачката, след което се прави оценка на плътността и еднородността на покритие на работния разтвор. Ако направим оценката на работата на пръскачката за разпределение на работната течност върху лакмусовата хартията на фигурата, можем да кажем с увереност, че в този случай листата на растенията са напръскани само от горната страна, но в случай на използване на контактни инсектициди, които не притежават трансламинарни функции, тяхната ефективност ще бъде много ниска, тъй като повечето вредители се намират именно от долната страна на листата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X