Една четвърт от Европа е страдала от засушаване на почвата в началото на април

Над една четвърт от европейския континент и средиземноморския басейн са страдали от засушаване на почвата в началото на април, според сателитни данни на европейската програма „Коперник“, анализирани от Франс прес.

Според данните 28,65 процента от площта, изследвана от Европейската обсерватория за сушите (EDO) – от Европа до Турция и Кавказ, както и крайбрежието на Магреб – е страдала от засушаване от 1 април до 10 април 2023 г.

Основните засегнати области са Скандинавия, Ирландия, Северна Полша, Испания, Турция и западните брегове на Черно море, както и Северен Магреб и Кавказ.

Общо 25 процента от наблюдаваната площ е с недостиг на почвена влага, обикновено в резултат на липса на дъжд, а 3,57 процента е с „аномалия в развитието на растителността“ – състояние на повишена тревога.

Този стрес за растителността – синоним на значителни загуби за селското стопанство, се наблюдава главно в Магреб, части от Южна Испания, Централна Ирландия и Турция.

Делът на твърде сухите територии е относително стабилен в сравнение с март.

Анализът на данните показва, че в началото на април 8,6 процента от изследваната площ се е върнала към нормалното си състояние след епизод на засушаване.

„Комбинираният индекс на засушаване“ е актуализиран през март от „Коперник“ и точно сравнение с предишни години, включително с 2022 г., която беше белязана от исторически горещини и суши, не е било налично веднага.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X