Фермерите в Полша досега са получили 5 млрд. полски злоти заради войната в Украйна

Селскостопанският сектор в Полша е финансиран с 5 млрд. полски злоти (над 2 млн. лева) като компенсация за претърпените загуби от началото на войната в Украйна досега. Това каза еврокомисар Януш Войчеховски пред полската медия polskieradio24-pl. Той напомни, че един от елементите на предложението на Комисията за справяне със проблемния внос на зърно от Украйна е финансова подкрепа от бюджета на ЕС от кризисния резерв. „Това беше моя инициатива. 5 държави ще получат 100 милиона евро. За Полша това би била сума – по методологията, която предложихме – над 30 милиона евро, с възможност за двойно съфинансиране. Това би било истинска помощ за фермерите“, каза той и допълни, че помощта, която полските фермери са получили досега заради войната в Украйна, надхвърля сумата от 5 милиарда полски злоти. „Никога досега в кризисна ситуация не е имало помощ в такъв мащаб. Разбира се, по-голямата част от тази помощ е национална, но страната трябваше да получи разрешение за тази помощ. Знаем, че публичната помощ е забранена по принцип в Европейския съюз. Сега обаче тази помощ е временно разрешена“, уточни комисарят.

Темата за вноса от Украйна е „горещ картоф“

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски коментира отново кризата с вноса на зърно от Украйна през „коридорите на солидарността“. Той посочи, че срещата, която се проведе на 19 април между министрите на икономиката и търговията на Полша, България, Румъния, Словакия, Унгария и еврокомисарите по търговия Валдис Домбровскис и по земеделие Януш Войчеховски, е била безрезултатна и че следващите официални преговори ще се проведат по време на насроченото за 25 април заседание на земеделските министри в Люксембург.

Януш Войчеховски отбеляза пред полската медия, че ситуацията със зърното е най-трудна в съседните на Украйна страни. Оттук и предложението на Комисията – което той определи като „мащабно“ – да се забрани вносът на продуктите, които създават най-много проблеми на фермерите. „Не беше постигнато споразумение, но сме на прав път да разрешим ситуацията със зърното, защото това е най-голямата ни грижа. Складовете и силозите са пълни и тези количества трябва да бъдат разтоварени, да се спре прекомерният внос на зърно. Комисията търси варианти, има какво да се обсъжда. Мисля, че ще има компромис“, каза Януш Войчеховски и добави, че Комисията е предложила и предпазни клаузи, т.е. възможността за налагане на мита върху птиче месо, яйца и пшенично брашно.

Лилия Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X