Цените на зърното падат до 2-годишно дъно – глобалната политика определя цената

Цените на пшеницата паднаха с 18 евро за тон миналата седмица. Това беше срив до най-ниското ниво от септември 2021 г. – тоест от реколтата преди две години. Цените също падат рязко на световния пазар – но не толкова, колкото в Европа и Черноморския район.

Две събития са от особено значение за пазарите: първо, масовият приток на евтино украинско зърно на европейския пазар. И от друга страна, възможният край на експортната сделка за Черно море, застрашен от Русия. Последното би довело до прекъсване/възпрепятстване на украинския износ през морските пристанища на Черно море, но в същото време би увеличило натиска върху вътрешния пазар на ЕС.

Европейската комисия заяви миналата сряда, че ще предприеме „спешни превантивни мерки“ за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, след съвместна жалба на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Представител на ЕС заяви, че ЕС ще позволи зърното да бъде внесено от Украйна в петте страни само ако е предназначено за износ за други членове на ЕС или за останалия свят.

Германия също е заплашена от наслагване на по-големи количества зърно от реколта 2022 г. до следващия сезон. „В момента 10% до 20% от старата зърнена реколта все още е във фермите“, съобщава Ян Хайнеке от Agravis Raiffeisen AG на тазгодишната конференция за финансиране на селското стопанство в Берлин. Логистично тези останали запаси трудно биха могли да бъдат поети от пазара, обясни Хайнеке.

Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис обсъди възможно решение миналата сряда с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украинските си колеги. „Разбрахме се, че ще продължим преговорите.

Следващата среща ще се проведе в началото на тази седмица – понеделник, вторник“, заяви полският министър на земеделието Роберт Телус пред  държавната телевизия TVP Info.

На европейския фючърсен пазар най-високите цени на пшеницата паднаха с 18,25 евро до малко под 243 евро за тон миналата седмица, което е най-ниското ниво от септември 2021 г. насам. Новата реколта за 2023 г. се търгуваше на 244 евро.

Русия иска да се откаже от сделката за зърното

Министрите на земеделието от Групата на седемте (Г-7) изразиха силната си подкрепа за прилагането, удължаването и удължаването на споразумението за зърното, според комюникето на министрите след срещата им в югозападния японски град Миядзаки на 22 и 23 април.

Междувременно Русия не вижда никакви резултати от изпълнението на втората част от черноморската инициатива за премахване на ограниченията върху руския износ. Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин повтори това в ефира на телевизионния канал „Россия-24“, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

„Докато първата част от тази черноморска инициатива се изпълнява и виждаме резултати, втората част, която се отнася до меморандума между Русия и секретариата на ООН, по наша преценка, не успява“, каза Вершинин.

На 18 март Русия обяви удължаване на споразумението само за 60 дни, предупреждавайки, че този срок ще покаже дали меморандумът, подписан от ООН, ще бъде изпълнен и за ангажиментите, поети към Русия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X