Вносните торове ще поскъпнат в Европейския съюз във връзка с плана за въглеродни граници за редица вносни продукти

Действията на ЕС в областта на климата могат да направят вносните торове по-скъпи за европейските фермери в дългосрочен план. Това е заради нов данъчен механизъм за вносни стоки, които са произведени с климатичен риск и трябва да подлежат на повишени мита, когато се внасят в ЕС за продажба.

На 18 април 2023 г. по време на гласуване Европейският парламент одобри план за разширяване на механизма за коригиране на ограниченията за емисии на CO2 до редица енергоемки стоки. Фермерите вероятно ще бъдат особено засегнати от въглеродния данък, съобщава Йохана Мишел в статия, публикувана на Agrarheute.com: „В допълнение към тора, желязо, стомана, цимент, алуминий, електричество и водород са включени в системата за регулиране. Планът трябва да се изпълнява на етапи между 2026 и 2034 г. До края на 2027 г. трябва да се извърши прецизно преразглеждане на корекцията на тавана на CO2. Дотогава ЕС може също да инициира включването на други продукти в корекцията на границите.

Гласуването в Европейския парламент бележи още една стъпка към по-високи цени на торовете, въпреки огромния скок в цените на торовете в края на 2022 г.

Торове от страни извън ЕС, които се произвеждат с по-високо потребление на CO2, ще се внасят само ако производителите плащат въглероден данък върху тях. По този начин ЕС иска да включи трети страни в опазването на климата и да предотврати изнасянето на местно производство в чужбина. Очаква се до 2030 г. въвеждането на тази мярка да позволи на ЕС да намали нетните емисии на парникови газове с 55 процента.

Друг регламент, гласуван от Европейския парламент на 19 април, се отнася до веригите за доставки без обезлесяване за животински продукти, какао, кафе, палмово масло, соя, дървен материал и каучукови продукти за внос в ЕС. Това може също да включва, например, кожа, шоколад и мебели. В бъдеще тези продукти ще се продават в ЕС само ако декларацията за селскостопански продукти гарантира, че стоките не са произведени чрез обезлесяване.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X