Градушки удариха много райони в страната

Пътища побеляха, покрити с ледени зърна, тепърва ще се изяснява има ли щети по насажденията

Силни градушки са се изсипали днес следобед в много райони на България, съобщава Meteo Balkans. На отделни места пътищата са побелели от ледените зърна. Образувалата се покривка се е задържала за дълго време. Все още няма данни дали от нея са нанесени щети върху насаждения.

Обилна градушка е паднала в района на габровското село Раховци, където бурята се е разразила около 16:00 часа. Именно там шосетата са били покрити с доста дебела ледена покривка, показват снимки, публикувани на страницата на БТА-Габрово. Кадри на Емилия Цанева пък сочат, че подобна е била обстановката и в Габрово, Дряново и Царева Ливада. На тях се виждат ледени късове с размерите на едри череши, също образували плътна покривка. Силна градушка е паднала и в габровските села Карали, Косенковци, Лесичарка.

В коментарите си хора от този район се възмущават, че от Дирекцията за борба с градушките отново не са си свършили работата. Сайтът на ведомството пък се е сринал точно когато граждани са се опитвали да го ползват за информация къде има опасност от градушки.

Примесена с обилен дъжд градушка е имало и в Стара Загора. По данни на потребители – също с размерите на едри череши. Там обаче не се е образувала покривка, валежите бързо са преминали в дъжд. Такова време са видели днес и хората в село Змейово. Не толкова безобидно е протекла бурята в близкото село Борилово. Там земята също е побеляла от плътна ледена покривка.

Обилно количество ледени късове се е изсипало и над Асеновградско, както и в някои селища във Варненско.

Градушка колкото лешници пък е унищожила картофени насаждения и овощни дръвчета в района на родопския град Ардино вчера, като едно от най-силно засегнатите села е Млечино. Подобна е била обстановката в Кърджали и Черноочене в първия ден от тази седмица.

Градушка с кратък, но пороен дъжд, е паднала и над София и околностите на столичния град. От природното явление са засегнати и няколко околни селища – град Нови Искър, селата Негован, Бусманци, Панчарево, Ребърково.

Ледени късове с размер на грахови зърна са се изсипали и над няколко села в Пазарджишко. Сред тях са и множество земеделски населени места – Черногорово, Априлци, Гелеменово, Карабунар и други. За кратко се е образувала ледена покривка. В събота градушка е паднала и над село Лозен, също с образуване на ледена покривка.

За момента няма данни за нанесени щети по имоти или по насаждения с изключение на тези в Ардинско.

*Снимките са от страниците на Meteo Balkans и БТА-Габрово

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X