Доматеният миниращ молец е особено опасен за късно производство на домати

В зависимост от условията на околната среда доматеният миниращ молец може да развие 10-12 поколения годишно. Неприятелят напада основно доматите, като напада още патладжан, картофи, фасул, пипер и украсни видове от сем. Solanaceae.

Пеперудите са активни през нощта и рано сутрин, а през деня остават скрити между листата на растенията и летят само при обезпокояване. Женските снасят яйцата си поединично и по-рядко на групи, предимно по листата и по-малко по листните дръжки, стъблата, чашките на цветовете и зелените плодове. Излюпените гъсеници пропълзяват по растенията и навлизат в растителните тъкани, където се хранят и развиват, образувайки мини и галерии. Мините са къси и широки с екскременти в единият край. При масова поява, ларвите унищожават изцяло паренхима, оставяйки само епидермисите на листата. При преглед на повреден лист през преминаваща светлина мината, образувана между двата епидермиса, е напълно прозрачна и вътре може да се види и гъсеница. Доматеният миниращ молец е особено опасен за доматите, където младите ларви се развиват в листата, стъблата, цветовете и нарастващите плодове. Галериите в стъблата причиняват деформации и забавят растежа на растенията, повредените цветове опадват. Повредите по връхните пъпки забавят или изцяло спират растежа на растенията. Нападнатите нарастващи плодове се деформират, а зрелите загниват от развитието на вторични патогени.

Необходимо е внимателно да се следи плътността на доматения миниращ молец, особено при късното производство на домати. Навременно проведените третирания с подходящо избрани продукти за растителна защита осигуряват качествена продукция. При химичните пръскания не трябва да се пренебрегва редуването на инсектициди с различен механизъм на действие. Регистрирани препарати за растителна защита за борба срещу Tuta absoluta са Алверде СК – 0,1% с карантинен срок 3 дни; Афърм 095 СГ– 015% с кар. срок 3 дни; Децис 2,5 ЕК – 0,05% с кар. Срок 7дни; НимАзал Т/С – 0,3% – биоинсектицид и други.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X