Нова ферма за спирулина е обявена за публична продан

Имотът с площ от 2815 кв. м с оранжерия и модерни съоръжения се предлага за 192 000 лева

Още една ферма за спирулина (вид лечебно водорасло) в Пазарджишко излезе на публична продан, след като това се случи и с друга – първата, финансирана с евросредства, за която “Гласът на земеделеца“ вече писа. Частен съдия-изпълнител предлага имота, като търгът за него ще започне от 192 000 лева. Търси се купувач за 2815 кв. м земеделска земя в близкото село Варвара, община Септември. В парцела има фотобиореактор за производство на водораслова биомаса, котелно на газ с когенератор, остъклена сграда за преддверие, площадка за въглероден двуокис и соларна инсталация. Както и оранжерия с метална конструкция на бетонови фундаменти, с цокъл от термопанели, остъклени стени и покриви с площ 1147 кв. м. Повечето от изброените сгради са масивни. В тях е било организирано преработването на водорасли и производство на хранителни добавки.

Като забележка в обявлението е посочено, че в оценката влизат всички изброени инсталации и съоръжения, като при описването им е установено, че соларната система липсва. Освен това отделните обекти не са нанесени в кадастралната карта. Издадено разрешение за преустройство на съществуващи сгради в имота за преработка на водорасли и производство на хранителни добавки не е включено в цената, от която ще започне наддаването.

В обявлението се посочва, че имотът има тежести, но не се споменава взискателят, по чието искане се извършва публичната продан.

Имотът е собственост на еднолично търговско дружество, регистрирано на 3 януари 2011 година, с основна дейност селско стопанство, животновъдство, растениевъдство и пчеларство, покупка на стоки с цел продажба в първоначален или преработен вид. Собственикът на предприятието, чийто адрес на управление е в София, е свързан с общо 18 фирми, повечето от които също са с дейност в агросектора. Няма данни дали фермата е финансирана по европейските програми. Както и за връзка с другата ферма за спирулина в Пазарджишко и също в община Септември, обявена за публична продан през есента на 2021 година или с дружеството собственик.

Припомняме, че през есента на 2021 година частен съдия-изпълнител пусна на търг ферма за култивиране на водорасли, изградена в имот с площ 4163 кв. м в град Септември, заедно с всички инсталации и съоръжения за отглеждане на спирулина и преработването ѝ в хранителни добавки. Тогава стана ясно, че това е първата в страната подобна ферма в България, изградена с финансиране от Фонд „Земеделие“ в размер на 1,5 милиона лева, от които 60% – безвъзмездна помощ.

Единствената връзка между двете ферми и дружествата, които са ги създали, е търговско дело, което фирма за изграждане на климатични системи е завела пред Окръжния съд в Пазарджик срещу двете предприятия, занимаващи се с водорасли, и още едно, чиято дейност е изграждане на фотоволтаични системи. Процесът завършва със споразумение да бъдат изплатени 473 500 лева главница по договор за изграждане на отоплителна, климатична, вентилационна и соларна инсталации в обектите в село Варвара и град Септември, а заедно с лихви и разноски по делото сумата е общо малко над 496 хиляди лева.

Търгът за водорасловото стопанство във Варвара ще се проведе утре от 15:00 часа от частния съдия-изпълнител в сградата на Районния съд в Пазарджик.

 

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X