Пазар на земеделска техника 2023: труден и непредсказуем, но работата продължава (видео)

Даниел Минев, Изпълнителен директор на Интерагри България АД, пред „Гласът на земеделеца“

Господин Минев, каква е 2023 година в делови план за Интерагри? Предстои БАТА АГРО, какво ще намерят българските земеделци на щанда на компанията на изложението?

В трескава подготовка сме за предстоящото изложение БАТА АГРО, което ще се състои само след месец от 15 до 19 май. Както и на всяко едно издание на изложението досега представяме новостите от всички водещи производители, с които работим. Щастливи сме, че ще имаме възможност тази година да представим Тракторът на годината 2023 в категория „Специализирани трактори“ – New Holland T4.100F. Също така ще покажем и мощният трактор Т7.300. Това е нов модел, който е върхов в гамата Т7 на дългата база. Струва си да отбележим и участието на метановия трактор Т 6.180, който е единствен по рода си на световния пазар. Представихме го и на предходното изложение. Това е трактор, който на 100 процента работи на метан. Изключително екологична машина, която показва огромният фокус на New Holland върху иновативните и чисти технологии за бъдещето на земеделието.

При прикачната техника ще представим богата гама машини от нашия партньор Bednar. Силен фокус е поставен върху новата им сеялка Efecta, която ще представим за пръв път на българския пазар именно на БАТА АГРО. Разбира се, ще присъства и пълната гама машини за почвообработка и сеитба. На щанда ни ще присъства и Kinze – един от основните ни партньори. Ще представим последните генерации пролетни сеялки на американския производител, който е фокусиран единствено и само в технологии за пролетна сеитба и държи първенството за най-точна и бърза сеитба в света. Ще има и много други продукти, които няма как да изредим, а и трябва да оставим нещо за изненада на посетителите на щанда ни.

2023 г. е една много предизвикателна година. Бихте ли се наели да направите прогноза за пазара на земеделска техника?

Така е, изключително динамична е обстановката в световен мащаб в момента. Много е трудно, и дори бих казал безпредметно, да се наемаме да правим каквито и да било прогнози, особено в ситуация на война, която е толкова близо до нас. Виждаме негативните ефекти и от икономическата криза в световен мащаб. Въпреки това, очаквам все пак пазарът да е сравнително стабилен през годината. Разбира се, това ще зависи от цените на продукцията, които в момента са доста ниски, ще зависи от реколтата.

Но трудности винаги е имало. Трудности винаги ще има. Има една много хубава мисъл на Чърчил, която гласи: „Ако минавате през ада, продължавайте да вървите“. И по-трудни години е имало в българското земеделие. Трябва да гледаме напред с надежда в бъдещето. Да правим максималното с това, което имаме. Позитивната нагласа ще ни даде възможност поне да реализираме максималния потенциал, който е възможен в тези динамични времена. Не съм привърженик на песимизма, нито на негативизма за очакванията на пазара, така че да направим най-добро, което зависи от нас,  в тази очаквано трудна година, за да получим максимално възможното.

Продължават ли проблемите със сроковете за доставка на нови машини?

Доставките на машини започват постепенно да се нормализират. Това се вижда в базите на търговците на земеделска техника. В дворовете им техниката вече не е съвсем оскъдна. Започнахме да получаваме малко по-редовно машини. Разбира се, все още има забавяния. Все още има затруднения в работата на някои от фабриките на производителите. Положителното е, че ситуацията се подобрява. Моите очаквания са до края на тази, най-късно в началото на следващата година, производителите да възстановят нормално производствата си и да няма сериозни отклонения от едни резонни срокове на доставка. Умишлено казвам думата резонни, тъй като в последните години тя малко загуби значението си. Много е трудно да се каже в момента какви са нормалните срокове на доставка. Има машини, които се доставят в рамките на няколко месеца, има машини, за които се чака над половин година. Динамични са времената. Тази сериозна криза, която надяваме се, че отминава вече, принуди всички производители да са много внимателни с поемането на ангажименти и фиксиране на срокове на доставки. Почти е невъзможно да се дефинира такъв. Но светлина в края на тунела има – започват да се нормализират доставките и техниката да се произвежда по-регулярно.

Въпреки всичко обаче, земеделието няма да спре, пазарът трябва да продължи. Особено в зърнопроизводството без инвестиции няма как да стане. Но от друга страна несъмнено е трудно за българските земеделци в момента. Какво прави Интерагри, за да ги улесни в техните инвестиции във висококачествена и високопродуктивна нова земеделска техника?

Така е. Земеделието няма да спре. Необходимостта от техника няма да изчезне. Разбира се, нормално е в такива трудни и динамични времена да се купува по-малко техника. Земеделците са по-внимателни. Това, което правим ние, в Интерагри, е да осигурим техниката – да е налична или при поръчка да бъде доставена максимално бързо. Освен това правим всичко възможно да сме близо да земеделците, да поддържаме техниката и да осигуряваме надеждност при работата с нея. Техниката е техника. Няма машини, които да не се развалят. Това, което е важно за земеделците е да разчитат на надежден партньор, който може да реагира бързо, ефективно, с обучени специалисти, максимално бързо да приведе машината в нормална експлотационна форма.

Освен това, работим активно с доставчиците на техника за осигуряването на максимално изгодни условия за инвестиции. От една страна от финансова гледна точка. Тук имам предвид специални програми за финансиране с промоционални лихвени проценти и програми, предоставени с подкрепата на производителите за удължена гаранция на техниката, което е изключително важно. Предлагаме целият набор услуги, за да предложим добавена стойност и да бъдем близо и в помощ на земеделците не само в трудни, но и във всякакви времена, за могат те максимално ефективно да си свършат работата на полето. 10 години вече успяваме заедно, развиваме се заедно с нашите клиенти. Ние ги виждаме като партньори, защото за нас не са важни просто продажбите на техника, а дългосрочните отношения със земеделците. Искаме да бъдем в тяхна помощ. И да развиваме заедно българското земеделие, което има нужда от още много инвестиции, за да бъде достатъчно ефективно.

Интервю на Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини