Производството на комбинирани фуражи в ЕС намалява

Промишленото производство на комбинирани фуражи в Европейския съюз е намаляло с повече от 5 милиона тона през 2022 г. в сравнение с предходната година, според доклад, публикуван на 27 април от Европейската федерация на производителите на фуражи (FEFAC).

Производството на комбинирани фуражи в ЕС-27 за селскостопански животни през 2022 г. се оценява на 148,9 милиона тона, което е намаление с 3,8% в сравнение с 2021 г., според данни, предоставени от членовете на FEFAC. Производството е намаляло за секторите на фуражите, но по-значително за свиневъдния сектор (-6,7 %) и сектора на птицевъдството (-3,2 %), главно поради разпространението на болести по животните (инфлуенца по птиците и африкански свински грип).

FEFAC също така отбеляза, че политиките за „зелена околна среда и хуманно отношение към животните“ продължават да играят роля в ключови държави-членки като Белгия, Германия и Холандия и поддържат натиска за намаляване на броя на популацията на добитъка.

През 2022 г. най-засегнат е бил секторът на фуражите за свине. Производството е намаляло с 3 милиона тона в сравнение с 2021 г., когато много държави членки са отбелязали спад от над 5%.

„В някои страни малките стопанства затвориха бизнеса си поради влошаващата се икономическа ситуация и рентабилността на стопанствата“, посочват от FEFAC. „Страните износителки на свинско месо намалиха производството си, тъй като Китай продължава да се възстановява от АЧС и вече не внася обеми свинско месо на предишните нива. Африканската чума по свинете продължи да играе роля в някои страни като Германия и Румъния, оказвайки влияние върху икономическата ефективност на свинефермите.“

Производството на фуражи за домашни птици през 2022 г. е намаляло с почти 2 милиона тона, тъй като няколко страни са били силно засегнати от птичи грип и са намалили производството на домашни птици, се казва в доклада. Също така, високата цена на комуналните услуги през зимата доведе до ситуация, при която някои ферми прескочиха циклите, като всичко това се отрази на търсенето на фуражи.

Производството на фуражи за едър рогат добитък леко намалява с 500 000 тона в сравнение с предходната година в резултат на стабилизирането на производството в сравнение с 2021 година, когато тежката суша доведе до повишено търсене на фуражи.

Според Европейската комисия производството на основни животински видове (с изключение на птиците) се очаква да намалее през 2023 г.

„Декапитализацията на стадото е прогресивна в основните производители в ЕС, докато несигурността около цените на фуражите и торовете, както и инфлацията влияят на пазара“, заявиха от FEFAC. „Това несъмнено ще окаже влияние върху пазара на фуражи. Пазарните експерти на FEFAC изчисляват, че комбинираното производство през 2023 г. ще продължи да намалява с 1,5% до ниво от 146,8 милиона тона. Секторът на птицевъдството и фуражите за свине може да претърпи отскок през четвъртото тримесечие, но това няма да компенсира цялата загуба през 2021-22 г.“

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X