5 държави, сред които и България, се споразумяха с ЕК за украинския селскостопански износ

Петте държави са се съгласили да оттеглят едностранните забрани и в замяна ще получат 100 милиона евро за засегнатите фермери

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха принципно споразумение за разрешаване на транзита на износ на украински храни, след като бяха наложени временни забрани за хранителните продукти на фона на протестите на местни фермери, съобщи в петък вечерта Европейската комисия, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Инвазията на Русия силно ограничи традиционния канал за износ на украинско зърно през Черно море, което наложи износ по суша през съседите на Украйна, напомня агенцията.

„Европейската комисия постигна принципно споразумение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия по отношение на украинските селскостопански хранителни продукти“, написа в Туитър еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

„Предприехме действия и имаме решение, което отговаря както на опасенията на фермерите в съседните страни от ЕС, така и на Украйна“, добави той.

Домбровскис подчерта, че Комисията ще предложи спешни предпазни мерки за „четирите най-чувствителни селскостопански продукта“: пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе. Той добави, че петте държави са се съгласили да оттеглят едностранните забрани и в замяна ще получат пакет от подкрепа в размер на 100 милиона евро за засегнатите фермери в петте държави.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X