През 2023 г. Украйна е получила 13 нотификации за проблеми със зърното

През четирите месеца на 2023 г. Украйна е получила 13 уведомления за влошено качество на зърното. Четири случая на мухъл, пет салмонела, два хлорпирифос и два пъти са регистрирани микотоксини.

Това каза в интервю в Latifundist.com изпълняващият длъжността ръководител на Държавната служба на Украйна по безопасност на храните и защита на потребителите Олга Шевченко.

„Имаше случай на микотоксини от Испания. Останалите са Полша и Словакия. Но това е някъде разбираемо, защото това са първите държави, които преминават границата. И именно те извършват контролни мерки“, казва Шевченко.

По думите й през 2021 г. Украйна е получила 15 нотификации за групите фуражи и храни. Най-много са за мухъл, имаше случай, когато салмонела е регистрирана в зърнени култури. През 2022 г. във военно време е имало седем доклада: в четири случая е регистрирана плесен и салмонела е открита три пъти.

„Не е задължително да е зърно, а например трици. Мухълът възниква поради неправилни условия на транспортиране или съхранение. Салмонелата прониква във външната среда. Спомняме си опашките от камиони и вагони на границата, които стояха месец и повече. Имаше достатъчно причини. Сега е 2023… „, — допълни Шевченко.
Трябва да се отбележи, че правителството на Украйна прие резолюция „За изменения в резолюцията на Кабинета на министрите на Украйна от 1 април 2022 г., No 398, относно създаването на най-безопасни условия при прилагането на фитосанитарни мерки и процедури при военно положение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X