Лаборатория на ЕС потвърди наличието на пестициди в партида украинско зърно в Словакия

Третият анализ на партида украинско зърно, която Словакия поръча от лаборатория на ЕС, потвърди наличието на забранен на територията на Съюза пестицид. Поради това страната наложи ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Това заяви изпълняващият длъжността министър на земеделието на Словакия Самуел Влчан, пише European Pravda с позоваване на агенцията TASR.

Третата, така наречена арбитражна проба от партида от 1500 тона украинско зърно, която беше доставена запреработка в мелница в град Коларово, е направена в референтната лаборатория в Копенхаген.

„Резултатите потвърдиха концентрация на пестициди от 0,024 mg/kg. Веществото, което беше намерено там, беше точно същото като това, което открихме. Така резултатът ни беше потвърден“, подчерта Влчан.

По думите му в Словакия не са произвеждани или продавани брашно или други хранителни продукти, произведени от зърно с пестициди.

„Въз основа на този резултат ще изчакаме от собственика какъв метод за безобидно унищожаване на зърното предлага. Това може да бъде изгаряне, използване в инсталация за биогаз или използване за по-нататъшна техническа обработка“, каза Йозеф Биреш, директор на Държавната ветеринарна и хранителна администрация на Словакия.

Припомняме, че на 14 април стана известно, че в Словакия са забранени преработката и въвеждането в обращение на вече съхранявано украинско зърно, тъй като една от партидите му потвърди наличието на пестицид, който е забранен в ЕС и има отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X