10 млн. евро от 100-е от Втория пакет предлага ЕК за България, ще приеме ли България?

Късно снощи Министерство на земеделието е получило предложението на ЕК за разпределяне на финансовата помощ от втория пакет в подкрепа на страните, засегнати от прекомерния внос на украинско зърно. От пакета на стойност 100 млн. евро за България се предлагат 10 млн. евро. Това стана ясно от изказването на министър Явор Гечев в парламентарна зала днес. От пресцентъра на МЗм съобщиха за Гласът на земеделеца, че това не е окончателното решение, а предложение, и в момента текат технически срещи, на които се доуточняват детайли.

„Вчера ЕК опусна и вторият си пакет от помощи от 100 млн. евро, 10 млн. от тях ще отидат за българските земеделски производители. Сумата е съобразена с големината на земеделието като процент и аномалиите, които е регистрирало на пазара“, заяви министърът. Вчера ЕК въведе европейска забрана, за внос на пет култури от Украйна, между които слънчоглед, царевица, рапица. Мерките се отнасят за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и ще продължат до 5 юни. Министърът потвърди, че при европейската забрана решението на Министерския съвет за единична забрана ще трябва да бъде отменено, иначе няма да можем да се възползваме от средствата.

Проблемът е, че в България има продукция за над 3 млрд. лв, която трудно ще се реализира. Каквито и да са компенсациите от ЕК, те няма да стигнат, стана ясно още от отговора на министър Гечев на народния представител от ГЕРБ и бивш земеделски министър Десислава Танева.

Наличността в складовете към 31 март 2023 г.  по отношение на пшеницата е 2 400 000 т, като по същото време на миналата година тя е била 1,6 млн т. Царевицата сега е със 116 000 тона повече спрямо 2022 г. Имаме засилен внос и на сухо мляко и мед. 518 тона печелен мед, са влезли в държавата през 2021 г., а за 2022 г. са двойно повече. Със сухото мляко е по същия начин. Има пренасищане на пазара в Черноморския регион. 50% от слънчогледа влязъл в Европа, е влязъл в България – около милион тона миналата година.

Засега се очаква окончателното решение за сумата, която ще получи България като компенсация. Очакваме и някаква обосновка от ЕК за нейния размер. Ясно е едно. Смешна и обидна е.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X