Растежа на корените – първа стъпка към богата реколта

Развитата коренова система е важна за всеки вид насаждение. Тя спомага да отгледаме по-здрави растения, по-устойчиви, с по-висока конкурентност спрямо плевелите и по-плододаващи. Без значение за каква култура говорим и в какъв мащаб бива отглеждана.

Защо трябва да насърчаваме растежа на корените на растенията? Защото корените закрепват растението на място, правейки го устойчиво на силите на вятъра и течащата вода или калния поток. Защото кореновата система поема кислород, вода и хранителни вещества от почвата, за да ги подаде нагоре през растението до стъблата, листата и цветовете, където те могат да взаимодействат със слънчевата светлина, за да произвеждат захари и енергия за растението. Също, защото корените отделят съединения, които влияят на микроорганизмите в почвата, което може да помогне за защитата на растенията от болести и да ги насърчи да абсорбират хранителни вещества от почвата на много по-голяма дълбочина.

След като разберем каква е ролята на корените на растенията, можем да разберем и какво насърчава растежа на корените, по-нататък в следващите редове.

Четири начина за насърчаване на растежа на корените.

1. Снабдяване с основни хранителни вещества.

Почвата е основен източник на хранителни вещества, необходими на растенията за растеж. Трите основни хранителни вещества са азот (N), фосфор (P) и калий (K). Заедно те съставят триото, известно като NPK. Други важни хранителни вещества са калций, магнезий и сяра. Растенията също се нуждаят от малки количества желязо, манган, цинк, мед, бор и молибден, известни като микроелементи, тъй като само следи са необходими на растението.

Азотът е ключов елемент в растежа на растенията. Намира се във всички растителни клетки, в растителните протеини и хормони и в хлорофила.

Атмосферният азот е източник на почвен азот. Някои растения като бобови растения фиксират атмосферния азот в корените си; иначе фабриките за торове използват азот от въздуха, за да произвеждат амониев сулфат, амониев нитрат и урея. Когато се прилага върху почвата, азотът се превръща в минерална форма, нитрат, така че растенията да могат да го поемат.

Фосфорът помага за установяването на здрави коренови системи в началото на растежа. Освен това той насърчава растежа на корените, цъфтежа и закрепването на плодовете.

Калият може да удебели стените на растителните клетки. Той повишава жизнеността и устойчивостта на растенията към болести, помага за образуването и преместването на нишестета, захари и масла в растенията и може да подобри качеството на плодовете.Това увеличава устойчивостта на растенията и насърчава растежа на корените им.

Калцият е от съществено значение за здравето на корените, растежа на нови корени и развитието на листата.

Магнезият е ключов компонент на хлорофила, зеления оцветяващ материал на растенията, и е жизненоважен за фотосинтезата (преобразуването на слънчевата енергия в храна за растението).

Сярата е съставна част на аминокиселините в растителните протеини и участва в процесите на производство на енергия в растенията. Тя е отговорна за много съединения на вкуса и мириса в растенията, като аромата на лук и зеле.

2. Стимулатори на корените – Хормони

Ауксинът е растителен хормон, който играе съществена роля в растежа и развитието на растенията като регулатор на много биологични процеси. Той присъства във всички части на растението, макар и в много различни концентрации. Ауксинът създава „модели“ на максимуми и минимуми на концентрация на ауксин в растителното тяло, което от своя страна ръководи по-нататъшното развитие на съответните клетки и в крайна сметка на растението като цяло. Ауксините обикновено действат съвместно с други растителни хормони или в противовес на тях. Например, съотношението на ауксин към цитокинин в определени растителни тъкани определя началото на корена спрямо издънките.

На клетъчно ниво ауксинът е от съществено значение за клетъчния растеж , като засяга както клетъчното делене , така и клетъчното разширяване. Нивото на концентрация на ауксин, заедно с други локални фактори, допринася за клетъчната диференциация и спецификацията на клетъчната съдба.

В зависимост от специфичната тъкан, ауксинът може да насърчи аксиално удължаване (както при издънките), странично разширение (както при подуване на корена) или изодиаметрично разширение (както при растежа на плода). В някои случаи (колеоптилен растеж) клетъчната експанзия, стимулирана от ауксин, се случва при липса на клетъчно делене. В други случаи стимулираното от ауксин клетъчно делене и клетъчна експанзия могат да бъдат тясно секвенирани в рамките на една и съща тъкан (образуване на коренова система или растеж на плодове).

3. Микробиален биотор

Микробният тор се използва широко за защита и насърчаване на растежа на корените. От една страна, те имат добър ефект върху борбата с вредните патогени, предпазват корените от токсини и болести в почвата. От друга страна, те могат да разграждат неразтворимите хранителни вещества и микроелементи в почвите и да ги направят по-достъпни за усвояване от културите. Също така, произвежда и освобождава полезни естествени вещества като ауксини, цитокинини за насърчаване на растежа на корените. Такива са Mycorrhizae , Trichoderma harzianum & Bacillus subtilis.

4. Внасяне на органичен тор

Той е основен източник на хранителни вещества за растенията и почвата. Органичните торове се различават от химическите по това, че осигуряват хранителни вещества за растенията, като същевременно създават здрава почва. Те се считат за по-екологичен вариант.

Почвите с големи количества органична материя остават рохкави и леки, задържат повече вода и хранителни вещества и насърчават растежа на почвените микроорганизми , като по този начин подобряват здравето на растенията и развитието на корените им. Ето и още положителни страни:

  • Увеличава се, както ефективността на хранителните вещества, така и съдържанието на органична материя в почвата. Подобрява движението на водата и с времето добавя структура към почвата. Органичните вещества подхранват полезни микроби, правейки почвата по-удобна за работа и развитие на всяка култура.

  • Подобрено почвено плодородие и подобрена текстура на почвата, дренаж и аерация.
    Може да помогне на почвата непрекъснато да се кондиционира и подмладява.

  • Подобрява качествените характеристики на продукцията, както и добива, благодарение на достъпните хранителни елементи.
    Съдържа голям брой хранителни вещества, необходими на растенията, осигуряват гладко и трайно хранене на културите и имат дълго последействие.

  • Общо щадящи околната среда. Те са възобновяеми, биоразградими, устойчиви и щадящи природата. Не съдържа вредните химикали, които допринасят за замърсяването на водата и земята.

Практиките за стимулация увеличаване на кореновата система имат множество плюсове, които се отразяват благоприятно, както на настоящата реколта, така и за увеличаване потенциала и запасите на почвата в перспектива.

Моника Господинова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X