Обемът на украинския износ на зърно през пристанище Констанца може да намалее заради увеличаването на румънския

Украинските доставки на зърно през черноморското пристанище Констанца може да намалеят поради увеличаването на зърнената реколта в Румъния тази година.

Това заяви пристанищният оператор Comvex, пише Reuters.

Констанца е обработила близо една трета от украинския износ на зърно след руската инвазия. През 2022 г. през пристанището са превозени 8,6 милиона тона и 3,3 милиона тона през първото тримесечие на тази година.

Корабоплаването през Констанца беше по-евтино, отколкото през собствените пристанища на Украйна съгласно споразумението за безопасно преминаване, тъй като дългите опашки за инспекции в Истанбул увеличиха разходите.

„Новата реколта в Румъния изглежда ще бъде по-голяма от миналата година, което означава, че може да има по-малко място за украинците. Операторите няма да навредят на традиционните си клиенти“, коментира мениджърът на Comvex Виорел Панаит.

Пристанището на Констанца е изнесло общо 24,01 милиона тона зърно през миналата година.

Консултантската компания Agritel прогнозира, че Румъния тази година ще събере 10,35 милиона тона пшеница, което рязко ще увеличи реколтата в сравнение с миналата година.

Анализаторската консултантска компания AGRIColumn Cezar Gheorghe отбелязва, че производството на зимни култури в Румъния, включително пшеница, може да надхвърли петгодишната средна стойност. Констанца се нуждае от инвестиции и единна ИТ система, за да се справи с претоварванията.

В румънското пристанище Констанца ще се изгради зърнен терминал с капацитет за съхранение на най-малко 650 хиляди тона зърно и маслодайни семена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X