Правила за работа с пестициди

В разгара сме на активният сезон за овощари и градинари. Една от най-прилаганите мерки за опазване на растенията е пръскането с пестициди. При провеждане на борбата с болестите и неприятелите по растенията с помоща на фунгициди и инсектициди е необходимо строго да се спазват правилата за прилагането им:

  • Спазване на посочената концентрация;
  • Пръскането да не се провежда при температура не по- ниска от 5˚С;
  • През топли дни да се пръска само рано сутрин и привечер;
  • Не се пръска преди дъжд , по време на дъжд или непосредствено след него;
  • Не се пръска при силен вятър;
  • Не се пръска по време на цъфтеж.

Важно е да се знае посоката на вятъра, за да не попада разтворът върху човека, който провежда пръскането. В градините, в които има кошери е добре да се пръска сутрин преди летежа на пчелите и вечер, след като се приберат в кошерите. Препоръчва се на кацалките (прелки) да се поставя найлон и след пръскането да се махне.

Всеки, който работи с пестициди е добре да си закупи и да работи с лични предпазни средства – ръкавици, очила и маска, а също и специални дрехи, с които да провеждат пръсканията. Мерителните лъжички и шишенца да се ползват само за тази цел.

Препаратите за растителна защита трябва да се съхраняват в отделен шкаф и да са добре затворени. Да са в добре етикирани опаковки (по възможност оригинални), с ясно обозначено съдържание на опаковката.

Не използвайте празните опаковки за съхранение на хранителни продукти!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X