Спанак от Златния рог край Видин

Обиколката ни днес в Северозапада е с фокус село Кутово. Екип на „Гласът на земеделеца“ посети зеленчуковата градина на Даниела Стефанова, която влиза в редиците на земеделските производители преди десет години. В началото по програма на Държавен Фонд Земеделие, с помощта на европейско финансиране отглежда орехови фиданки, а днес на открити площи от 11 дка е засяла ранни спаначени насаждения – едър зимен сорт, която продукция ще прибере още следващия месец. През тази година очакванията на младата жена са за над 1 тон от зелено листния зеленчук, който след това възнамерява да продаде в региона, след като си замрази и за собствена консумация, предвид доказаните му хранителни свойства.

Даниела, която е сред малкото производители на спанак във Видинско сподели, че няма да засее лехите със семена за следващия сезон, сега на дневен ред обаче са дините и пъпешите, които и тази година ще засади на 5 дка бостан и се надява на добра продукция – до два тона в края на лятото. 2022 година Дани, като не много благоприятна, предвид факта, че голяма част от плодовете са били унищожени от силна градушка.

Отскоро тя е включила към дейността си и овошки със сини сливи, в момента количествата са много малко, но от догодина вече ще може да се похвали със задоволителни резултати, обещава младата жена.

В работата по зеленчуковата градина, въпреки изцяло механизирания процес и наличния земеделски инвентар, се включва цялото семейство. Даниела вече има моторна пръскачка за овощните дръвчета, купена със средства от държавата. От лицензирана пловдивска фирма си доставя професионални сортови семена и залага главно на щадящи методи на отглеждане. „Спанакът не изисква особени грижи, той дори не се и обработва с препарати“, казва още Дани и разяснява ползите от това този вид зеленчук да присъства на трапезата ни, поради богатото му съдържание на витамини, минерали и желязо.

Младата жена вярва, че нашите земи са плодородни, а българите трябва да консумират единствено родни плодове и зеленчуци. На мнение е също, че незабавно страната ни трябва да „спаси“ българското производство от нелоялната конкуренция и чуждата инвазия на пазара. „Зеленчукопроизводството ни е уязвим сектор. Липсата на държавна политика са пагубни за земеделието. Изправяме се пред редица предизвикателства и рискове, с които всички ние сме длъжни да се преборим в името на българската продукция, дължим си го“, размишлява младата жена от Кутово.

В селото повечето земеделци са предимно големи зърнопроизводители, а Даниела застава достойно редом до тях. 

Десислава Андреева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X