Приготвяне на течен тор от екологични продукти

Много добро листно подхранване с азот и калий се получава от коприва

Течните торове за растенията вече широко се използват в земеделието, а още по-добре е, ако те са от органична маса. Приготвят се като бързодействащ и бързоусвояем тор за подхранване на растенията, когато искате да получите бърз и обилен растеж. Течният тор, приготвен от растения, съдържа много азот и калий. Може да се ползва за поливане на корените и за напръскване на листата. При листно внасяне много бързо се набавя липсващият азот и калий.
Много добро листно подхранване се получава от коприва. Може да се използва както свежа, така и суха коприва, събирана до образуването на семе.
Препоръчва се да се работи в неметален съд, тъй като копривата реагира с метала. В съда, който може да е пластмасова кофа, се нарязва наситно коприва и се залива с вода, като за предпочитане е да е дъждовна или престояла на слънце. Не се пълни догоре, тъй като при престояването си сместа увеличава обема си. Похлупва се, да не влизат насекоми. Поне веднъж на ден сместа се бърка, която при разлагането си добива доста неприятна миризма. За да намалите миризмата, може да добавите листа от валериана. Когато сместа придобие тъмен цвят и престане да се пени, вече е готова. Това обикновено става след 1 – 1,5 седмици. Слънцето ускорява процеса. Готовата течност се затваря за достъп на въздух.
За поливане на корените може да се използва непрецедена смес, но разредена с вода в съотношение 9:1 вода:настойката от коприва. За листно внасяне сместа се прецежда и се разтваря, като на 19 части вода се сипва 1 част от настойката.
Разреждането се прави непосредствено преди внасяне на растенията. Копривата има оздравяващо действие, стимулира растежа и образуването на хлорофил за всички видове растения, за овощни дръвчета и зеленчуци – изключение правят грах, боб, лук и чесън.
Копривата може да се смеси и с лайка, лавандула, хвощ, лук, чесън и др., а също и с дървесна пепел.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X