България е на второ място в Европа по недостиг на вода

В цяла Европа се появяват мерки за ограничаване на потреблението на вода поради продължаващата суша. Използването на водата за битови нужди нараства най-бързо, особено в развитите страни.

По данни на Националното географско дружество, в селското стопанство и промишлеността използваме осем пъти повече вода, отколкото преди един век.

Организацията с нестопанска цел си партнира с Университета в Утрехт, Нидерландия, за да разработи Световната карта на водата.

Интерактивният инструмент цели да покаже местата с недостиг на вода, където търсенето надхвърля възобновяемите водни ресурси.

Къде в Европа са най-големите дефицити на вода?

От европейските страни Италия е с най-голям недостиг на вода. По източното крайбрежие недостигът е възлизал на 1,5 кубични км. вода. Напояването и промишлеността се сблъскват с най-големите дефицити.

През 2022 г. Италия беше засегната от най-тежката суша от 70 години насам. И сега, тя е изправена пред година на слаби валежи от дъжд и сняг. Езерата и реките в страната пресъхват, което поражда страхове сред земеделските стопани.

България е на второ място по недостиг на вода – 1,2 куб. км. Това се дължи на голямото промишлено търсене.

Водната криза е резултат от незавършени проекти за язовири и дългогодишно източване на питейна вода за промишлени нужди, което често води до сезонни норми за гражданите.

Малта, южна и източна Испания, южна Португалия също се сблъскват с липса на вода. Изменението на климата и повишаването на морското равнище са най-големите заплахи за Малта, които заплашват да изчерпят 16 % от подземните й води през следващите 80 години.

Междувременно Испания е в дългосрочна суша, която унищожава реколтата от края на 2022 г. насам.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро представи план за борба с водната криза във Франция, след като страната му се сблъска с рекорден период без дъжд, а в същото време избухнаха бурни протести заради водните ресурси.


Какви са причините за недостиг на вода?

Повече от една трета от населението на света живее в условията на недостиг на вода, което означава, че търсенето на вода надвишава възобновяемите доставки.

До 2025 г. този брой може да нарасне до половината от световното население, според ООН.

Това се дължи на различни фактори, включително изменението на климата, нарастването и разпределението на населението, бързото развитие на градовете, замърсяването, разрушената инфраструктура и лошото управление на водните ресурси.

Изменението на климата загрява въздуха и изсушава почвата, което допринася за засушаването. Дъждът се концентрира в проливни дъждове, които почвата не може да поеме. Засушаванията принуждават да разчитаме на подпочвените води, които на много места се изпомпват по-бързо, отколкото се възстановяват.

Месеците на засушаване пораждат опасения за недостиг на храна в Южна Европа, като особено застрашени са плодовете и зърнените култури.

Промишлените предприятия се нуждаят от вода, за да произвеждат всичко – от химикали до хартия, а въглищните и атомните електроцентрали се нуждаят от огромни количества за охлаждане. В развитите страни потреблението на вода за битови нужди е значително по-високо, тъй като луксозни стоки като тревни площи и басейни изразходват огромни количества вода.

Къде са „горещите точки“ на недостиг на вода по света?

Селскостопанските райони и градовете са едни от най-големите „виновници“ за недостиг на вода в световен мащаб.

В Индия се налага да се изпомпват повече подпочвени води от всяка друга държава, главно за напояване. Пакистан и части от североизточен Китай също са изправени пред голям недостиг на вода.

Япония се е сблъсквала с подобни проблеми в миналото, тъй като през 60-те години на миналия век фабриките са изчерпали подпочвените води. Страната наложи ограничения върху изпомпването на подпочвени води и изгради язовири и резервоари.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X