Иновации и новости на световния пазар на продукти за растителна защита през 2023 г.

Технологичният прогрес и иновациите в агрохимическата промишленост са най-важният фактор за ефективната защита на културите в рамките на устойчивото развитие на световното селско стопанство.

Глобалният маркетинг директор Грейс Юан от Китай анализира динамиката на създаването и въвеждането на иновативни пестициди в производството и заключи, че през 2022 г. броят на новите регистрирани/пуснати на пазара пестициди в света е намалял в сравнение с предходните години. В същото време броят на многокомпонентните препарати се е увеличил значително и са се появили нови пестициди, разработени в Китай. Освен това продуктите за третиране на семена показаха силен потенциал за растеж.

Появата на нова активна съставка на пазара е ценна рядкост

През 2022 г. само 4 водещи агрохимически корпорации представиха на пазара шест нови активни съставки, като получиха първа регистрация в света, включително 1 фунгицид, 2 инсектицида и 3 хербицида.

1. Cyclobutrifle (търговска марка Tymirium®) е нов SDHI фунгицид / нематоцид, който Syngenta пусна на пазара след повече от 10 години интензивни изследвания. Това е петият SDHI фунгицид/нематоцид на компанията след изопираза, седаксан, бензовиндифлупир и пидифлуметофен, друго мощно лекарство след Bayer fluopirame и второто съединение на основата на никотинамид (пиколинамид) след боскалид на BASF. Технологията Tymirium® може да защити много култури от растителни паразитни нематоди и болести, пренасяни от почвата, да подобри здравето на почвата и да подобри добивите и качеството на културите.

През май 2022 г. cyclobutrifle получи първата си регистрация в Ел Салвадор, последвана от регистрация в Аржентина. В бъдеще Syngenta планира да разшири регистрацията на лекарството в 60+ страни, за да защити 100+ култури. Процесът на регистрация започна през 2021 г. в Бразилия, Австралия и някои други страни. През 2023 г. се планира тя да бъде регистрирана в Китай. Пиковите годишни продажби на циклобутвинти се очаква да достигнат 500 милиона долара.

2. Димпропиридазата е нов инсектицид на BASF, който получи първата в света регистрация в Австралия през октомври 2022 г. под търговското наименование Efficon™. Активната съставка е предназначена за борба с тютюневата бяла муха и оранжерийната бяла муха върху памук, плодови и зеленчукови култури, както и листни въшки върху кръстоцветни, зелени листни зеленчукови култури, памук и пъпеш.

Планира се през 2023-2024 г. продуктът да бъде пуснат на пазара в Южна Корея и Индия, а през 2026 г. завоят да достигне до Европейския съюз.

3. Оксазосулфил е нова активна съставка на Sumitomo Chemical (търговско наименование Alles™). Премиерата се състоя в Япония през юли 2022 г. под формата на регистрация на два инсектицида въз основа на нея.

Оксазосулфил е първият бензоксазолов инсектицид, съдържащ сулфопиколинови сегменти, които често присъстват в хербицидите на основата на сулфонилуреи. Той е ефективен срещу много вредители, включително листосъбирачи, скакалци и основни вредители по ориза в семейство Lepidoptera.

4. Флуфеноксимацил, флухлораминопир и флусулфинам са хербицидни активни съставки, патентовани от KingAgroot. Първата страна на регистрация в света е Камбоджа (април 2022 г.). В Китай регистрацията е достигнала финалния етап и навлизането на три продукта на пазара на страната е насрочено за 2023-2024 година.

Пазарът е доминиран от многокомпонентни формулировки

Създаването на нови пестициди е изключително сложен, времеемък и скъп процес. Повечето агрохимически компании са по-фокусирани върху изследването и разработването на нови  формулировки и технологии за използване на техните продукти, особено върху създаването на комбинирани препарати.

Разработването на многокомпонентни смеси дава възможност да се удължи ефективността на отделните активни съставки, опростява растителната защита, като същевременно увеличава икономическата ефективност за земеделските производители.

В същото време формулирането на смес от няколко активни съставки значително увеличава сложността на формулировката. Например, многокомпонентният състав изисква стабилност на активните вещества, без да се увеличава токсичността за околната среда и биологичната токсичност, следва да бъде свободен от кръстосана резистентност и антагонизъм, следва да засилва синергизма и взаимното допълване и да разширява обхвата на превенцията и контрола.

През 2022 г. Syngenta, Bayer, BASF, UPL и ADAMA активно разработиха продуктови смеси, особено формулировки на смеси с най-добрите активни съставки в света.

Syngenta стартира иновативната технология за третиране на семена Seedcare CruiserMaxx® APX (тиаметоксам + металаксил-М + пикарбутразокс + флудиоксонил + седаксан). Фунгицидът CruiserMaxx APX е предназначен специално за защита на соята от вредители и болести, включително Pythium и Phytophthora, по време на началните фази на развитие.

Байер разработи новия фунгицид Prosaro PRO 400 SC, еволюционно продължение на добре познатия продукт Prosaro®®.

Трикомпонентният Prosaro PRO (протиоконазол + тебуконазол + флуопарам) е иновативен продукт за защита на зърнените култури от още по-широк спектър от гъбични заболявания, включително ушен фузариум, ръжда, септория, брашнеста мана, мораво рогче, различни видове петна и др.

В допълнение, Bayer въведе нов селективен хербицид за царевица TriVolt™ (тиенкарбазон + флуфенацет + изоксафлутол) на пазара в САЩ и регистрира Mateno Plus (флуфенацет + дифлуфеникан + аклонифен) в Уругвай, напълно нов хербицид, разработен специално за защита на зимните зърнени култури срещу широк спектър от плевели, включително Lolium multiflorum, Matricaria chamomilla, Cerastium glomeratum, Yerba carnicera (Conyza bonaerensis), Gamochaeta spicata и така нататък.

Протиоконазол, разработен от Bayer, постоянно се нарежда на първо място в топ пет на най-продаваните фунгициди. Обемът на продажбите нараства ежегодно от пускането му на пазара през 2004 г. и достигна 2020,1 милиарда долара през 382 г. От края на периода на патентна защита водещи международни компании като Syngenta, BASF, ADAMA и UPL се присъединиха към изследванията и разработването на своите продукти, използвайки тази активна съставка. Ето основните DVs, комбинирани с протиоконазол: флуоксастробин, биксафен, трифлоксистробин, тебуконазол, металаксил, флуопирам, пикоксистробин, пидифлуметофен, биксафен, флуопарам, азоксистробин, манкозеб, пенфлуфен, бензовиндифлупир, спироксамин, боскалид, металаксил и клотианидин.

През 2022 г. UPL предложи нов хербицид Goldleaf (азоксистробин + протиоконазол + манкозеб) на производителите на соя в Аржентина.

В САЩ UPL също пусна хербицида BATALIUM® AMBED ™ (флукарбазон натрий + флуроксипир + бромоксинил) миналата година. Този универсален продукт е предназначен за контрол на повече от 70 вида двусемеделни плевели и 11 едносемеделни плевели.

BASF регистрира в Бразилия трикомпонентното лекарство Belyan (мефентрифлуконазол + флуксапироксада + пираклостробин) за борба с широк спектър от памучни заболявания, включително основните видове листни петна. Продуктът съдържа мефентрифлуконазол, първият изопропанолтриазолов фунгицид, разработен от BASF, който запълни 10-годишна празнина в липсата на ефективни триазолови фунгициди, превръщайки се във важен инструмент за контрол на заболяванията и управление на резистентността.

Многокомпонентните новости достигнаха до Европа. По този начин ADAMA въведе на пазара на отделните страни от ЕС нови трикомпонентни хербициди с различни механизми на действие за защита на зърнените култури от широк спектър от двусемеделни и зърнени плевели: Timeline® FX (pinoxadene + florasulam + fluroxipir) и Chrome® (fluphenacet + difluphenican + chlorotoluron).

Нематодите представляват сериозна заплаха за селскостопанското производство в Бразилия Според Бразилското дружество на нематолозите (SBN) загубите на реколтата в страната от нематоди достигат 35 милиарда реала (6,6 милиарда долара) годишно. За да помогне на бразилците с техния проблем, ADAMA регистрира там своя нов микробиологичен фунгицид / нематоцид Protege с тройна комбинация от бактерии с различни механизми на действие: Bacillus thuringiensis + Bacillus velezensis + Bacillus amyloliquefaciens за контрол на нематоди при соеви и захарни култури чрез различни механизми на действие.

През 2022 г. Corteva Agriscience обяви пускането на нов хербицид за царевица след поникване. Хербицидът Kyro™ ще бъде първият продукт на пазара, в който три активни съставки с различни механизми на действие – ацетохлор, топрамезон и клопиралид – се комбинират в един състав. Лекарството е позиционирано като мощно средство за защита на царевицата от повече от 65 вида плевели, включително  устойчиви на глифозат и / или ALS. Първата новост ще бъде достъпна за фермерите в САЩ, където се очаква лекарството да бъде регистрирано през 2023 година.

«Произведено в Китай». Китайците засилват позициите си на разработчици на нови пестициди

Досега Китай се превърна в най-големия производител и износител на пестициди в света. Въпреки това, все още има известна празнина в създаването на пестициди в сравнение с развитите страни. Според статистиката, от повече от 300 обикновени пестициди, само малко над 40 са били независимо разработени от китайски компании. В същото време ефективността само на повече от 10 китайски пестициди се счита за задоволителна.

Въпреки че сегашното техническо ниво на създаване на пестициди в Китай е ниско, през последните години има голям напредък в технологичното качество на създаването на лекарства. Китайците са сериозни за постигане на световно напреднало ниво на агрохимическата промишленост.

Понастоящем работните групи за пестициди, представлявани от Shenyang Agrochemical Research Institute, KingAgroot, Cynda, Hangzhou Udragon, CAC Group и Jiangsu Agrochem Laboratory, непрекъснато правят нововъведения и се развиват.

Например, KingAgroot се фокусира върху научните изследвания и разработването на нови съединения, както и биотехнологични иновации за решаване на устойчивостта, безопасността на културите и екологичните проблеми. През последното десетилетие KingAgroot вече пусна своя d.v. трипирасулфон, бипиразон, ципирафлуон, фенпиразон и шест нови съединения се планира да бъдат пуснати на пазара през следващите пет години.

Компанията е сключила ново споразумение със Syngenta Plant Protection за съвместни изследвания и разработки на хербицидни съединения с нов механизъм на действие.

Шандонг Синда също се опитва да се справи. D.V. hinazon, разработен от компанията, сега се продава под търговската си марка. Скоро ще има още два продукта, създадени от Shandong Cynda – pyrakinate и feprodim.

Стратегията за развитие на бизнеса на компанията предвижда и интегрирането на два сегмента – пестициди и семена. Предполага се, че обединяването на ресурсите ще създаде бизнес модел с двойно патентоване „патентован пестицид + патентовани биотехнологични семена“.

През 2022 г. и през първите 2 месеца на 2023 г. Техническият комитет на ISO за общоприетите наименования на пестицидите временно одобри и публикува най-малко 13 нови общоприети наименования на активни съставки, сред които водещи са разработките на китайските компании.

Общоприети наименования за нови активни съставки, одобрени от ISO/TC 81 през 2022 г. и началото на 2023 г.

Третирането на семената се превръща в нов двигател на растежа

Според MarketsandMarkets пазарът на препарати за третиране на семена се очаква да нарасне от 6,1 милиарда долара през 2022 г. до 9,2 милиарда долара до 2027 г. със среден темп от + 8,3% годишно.

Най-бързо развиващият се сектор на агрохимическата промишленост е третирането на семена с биологични стимуланти, с приблизително 12% дял.

Очакваният потенциал за растеж привлече увеличени инвестиции от водещи химически компании.

Третиране на семена с инсектициди и фунгициди

Вече споменахме най-новия защитен продукт за соеви семена с пет съставки, CruiserMaxx® APX, който Syngenta пусна на пазара през 2022 година.

В САЩ компанията пусна на пазара Vayantis Picarbutrazox, фунгициден защитен агент за семена за бобови растения и зърна, за да се предпази от Pythium, който може да бъде персонализиран, така че производителите да могат да го използват възможно най-ефективно за решаване на конкретни проблеми.®

VICTRATO® (cyclobutriflem) е друг нов дезинфектант, разработен от Syngenta. Това е никотинамиден фунгицид и нематоцид с широк спектър, висока ефикасност, по-малко употреба и лесно приложение за контрол на различни видове нематоди и големи гъбични заболявания.

WinField United е регистрирала в САЩ лекарството Warden® CX II (тиаметоксам + металаксил-М + флудиоксонил + седаксан + пикарбутразокс) за лечение на соеви семена от вредители и болести в началните фази на развитие на растенията, включително PythiumPhytophthora, fusarium, rhizoctoniosis.

Corteva представи няколко нови продукта за третиране на семена от царевица и рапица в Канада:

\u2012 фунгицид Lumiscend™ (inpirfluxam), използван заедно с инсектицида Lumiderm (цианопамиламид) с широк спектър на действие;

\u2012 фунгициден дезинфектант Lumiscend Pro (etaboxam + inpirfluxam + metalaxyl).

В допълнение, продуктовата линия Dermacor® (хлорантранилипрол) стана достъпна в Бразилия, главно за обработка на семена от соя, царевица, сорго, ориз и бобови растения.

Биологични продукти за третиране на семена

Corteva Agriscience в Канада и Бразилия регистрира първия си бионематоцид Lumialzam за третиране на семена от соя и царевица. Бактериите Bacillus amyloliquefaciens (щам PTA-4838), въз основа на които се прави лекарството, са в състояние да колонизират в корените на културите, образувайки биологична бариера срещу различни вредни нематоди.

HELM Argentina и Protergium съвместно стартираха Innobio Protergium Terra, биологичен продукт за третиране на семена от пшеница и ечемик, в Аржентина. Микробната флора на два вида Bacillus velezensis T2 + Trichoderma harzianum TH10 на фона на синергичното взаимодействие подобрява растежа и развитието на зърнените култури, повишава имунитета на растенията при условия на биотичен и абиотичен стрес.

Аржентинската компания Rizobacter представи Rizoderma, биофунгицид за семена, съдържащ Trichoderma harzianum, а в Бразилия биофунгицид Rizoderma TSI на базата на Trichoderma afroharzianum.

Бразилската компания Spraytec пусна своя продукт TopSeed в Аржентина за третиране на семена на базата на Trichoderma harziana. TopSeed прилага патентованата микротехнология Spraytec, която осигурява на зърнените растения цинк, силиций и други микроелементи за получаване на еднакви и приятелски разсад.

Микоризните инокуланти са наречени „кралицата на биологичните продукти“ заради способността им да увеличават добивите, да намаляват дозите на торовете, да смекчават последиците от сушата и непрекъснато да секвестират въглерода.

Израелската компания Groundwork BioAg пусна на пазара своя водещ продукт Rootella®, съдържащ щамове на микоризни гъби, които са симбиотични с 90% от растителните видове. Лекарството е подходящо за различни култури в различни региони на отглеждане.

Немската компания Inoq разработи нов инокулант Inoq Advantage на базата на арбускуларна микоризна гъба с размери на частиците до <200 μm, идеален за покритие на семена.

Lavie Bio, дъщерно дружество на израелската Evogene, пусна биоинокулант в САЩ, който е комбинация от два микроорганизма, Arthrobacter globiformis и Erwinia gerundensis, за да подобри усвояването на хранителните вещества и да увеличи добива на пшеница.

В допълнение, водещите световни компании за функционални растителнозащитни препарати, включително Croda, Borregaard, Solvay, Evonik и IMCD, пуснаха редица иновативни и устойчиви решения на световния пазар за оптимизиране на ефективността на продуктите за третиране на семена.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X