Зам. министър Джиков: 1 милиард и 500 лв тръгват към земеделците за инвестиции в модернизиране на стопанствата тази година

1 милиард и половина лева тръгват тази година към земеделците за модернизиране на стопанствата, съобщи зам. министърът на земеделието Тодор Джиков, при откриване на изложението за земеделска техника и технологии БАТА Агро в Стара Загора днес. Средствата са по подмерки 4.1 и 4.2, както и по НПВУ, по който се очаква приемите да стартират в рамките на 1 месец. 

Според зам. министър Джиков,  само с подкрепа българските земеделци ще устоят на трудностите от украинския внос и повишените разходи. Той припомни, че достъпът на украинска суровина на свободния европейски пазар, без защитните квоти и мита поставиха родните ни производители пред сериозни списания. Един месец преди стартиране на жътвата в България има налични повече от 1.5 млн. над това, което по принцип всяка година по това време на годината се намира от складовете.

Аграрният заместник-министър посочи още, че себестойността на родната продукция означава умно управление, планиране и инвестиции в стопанствата. „Нужно е да се говори и за по-справедлива цена при продажбата на земеделската продукция, и по-лесна и бърза продажба“, допълни той. По думите му това означава, че е необходимо да се обърне внимание на качеството, по-високия добив и правилното съхранение.

„През 2023 г., по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“, до земеделските производители е предвидено да достигнат близо 500 млн. лева, с които ще имат възможност да закупят машини, препарати за растителна защита и торове“, съобщи Тодор Джиков. И коментира, че по този начин могат да бъдат постигнати целите за повишаване на добива като количество и качество.

Земеделският заместник-министър информира още, че има финансов ресурс от близо 400 млн. лева по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. По думите му вече има писма, за отстраняване на нередностите и договорирането на подмярката, като допълни, че до месец ще започне приемът по Плана за възстановяване и устойчивост. „В него също има близо 450 млн. лева по четири направления. В служебния кабинет се постарахме да администрираме така приема, че да улесним максимално възможностите за кандидатстване, да намалим административната тежест, с което да осигурим възможност за договаряне на проектите до септември месец 2023 г.“, разясни зам. министър Джиков.

В заключение, заместник-министър Джиков пожела на изложителите и гостите да намерят нови бизнес контакти, машини, технология, техника, с които да бъдат успешни и ползотворни. И поздрави организаторите, че за поредна година съумяват да съберат на едно място всичко необходимо за съвременното земеделие.

Целият земеделски бранш разчита изключително много на това подпомагане, посочи и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. От години земеделците вписват седмицата на БАТА АГРО в своя календар като задължителна за посещаване, за да бъдат в крак с иновациите и модернизацията, а това е важно условие за тяхната конкурентоспособност, каза Илия Проданов.

Разработени са три варианта за разпределение на бюджета от помощта, която Европейската комисия определи за нашата страна във връзка с изкривяването на пазара, до което се стигна след отварянето на т.нар. „коридори на солидарността“ за земеделските стоки от Украйна, стана ясно още от думите на зам. министър Тодор Джиков. Средствата от кризисния бюджет ще се разпределят само за слънчоглед и количества, непродадени и оставени на склад към  31 март 2023 г.

Първият вариант за изплащане на помощта е на декар площ. Отчита се към 31 март непродадената продукция за земеделците, като в случая става дума за 340 хил. дка със слънчоглед. Втората разработена възможност е на тон съхранена продукция спрямо тавана от 232 кг/дка среден добив в България. Третият вариант е изцяло и за всички. Кой от вариантите ще изберат, ще решат самите зърнопроизводители още тази седмица.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X