Зърнопроизводители от Източна Европа ще протестират в Брюксел

Румънските земеделци ще участват на 23 май в Брюксел в протест на фермерите и кооперативите, организирана от разширената Вишеградска група, за да изразят недоволството си от „сериозните проблеми и дисбаланси, с които се сблъсква земеделско-хранителният сектор“ в контекста на конфликта в Украйна, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА. Според съобщение на Алианса за земеделие и коопериране демонстрацията ще се състои във вторник между 11.00 и 13.00 часа в района на площад „Шуман“, като се очаква да присъстват 200 участници от шест страни (Румъния, Полша, Унгария, Чехия, България и Словакия), като 50 от тях ще бъдат от Румъния. „Демонстрацията е следствие на недоволството и дълбокото разочарование на фермерите и кооперативите в съседните на Украйна страни във връзка с решението, намерено от Европейската комисия на сериозните проблеми и дисбаланси, с които се сблъсква земеделско-хранителният сектор на фона на изкривяванията на пазара, причинени от този въоръжен конфликт“, се посочва в съобщението. Фермерите напомнят, че международната търговия със земеделски и хранителни продукти от Украйна е либерализирана за още една година, а компенсацията, която се плаща на някои страни, е много под необходимото ниво.  „Не всички страни от Централна и Източна Европа, засегнати от либерализацията на търговията с Украйна, са компенсирани. Подчертаваме нашата подкрепа за Украйна, украинския народ и украинските фермери. Надяваме се да завърши бързо тази непровокирана война и подкрепяме оказването на помощ на Украйна, но една такава помощ не трябва да застрашава жизнеспособността и конкурентоспособността на фермерите в ЕС или да води до тяхното унищожаване“, подчертава алиансът.

Представителите на земеделската организация изтъкват, че фермерите от споменатите страни се сблъскват в момента с рязък спад на цените и липса на търсене на зърнени храни и маслодайни семена заради по-голямото предлагане спрямо търсенето. Те отбелязват, че складовете са пълни  150 процента спрямо обичайното им ниво за този период на годината, а следващата реколта идва след два месеца и има реална опасност да няма на кого да се продаде, както и да няма място за складиране.  Фермерите смятат също, че т.нар. „коридори на солидарността“ не функционират, като ситуацията се дължи основно на безмитния внос на украински земеделски продукти, които влизат в ЕС, като пшеница, царевица, соя, въпреки че са предназначени за трети страни или за традиционните потребители на украински продукти.  Голяма част от украинската пшеница и други земеделски продукти не стигат до страните, които имат висока зависимост от тези храни, а до европейския пазар, без да изпълняват стриктните параметри за качество и без да са отглеждани със същото уважение към околната среда, което ЕС иска от земеделците, отбелязват румънските фермери.  „Централна и Източна Европа е залята от украинска продукция. Следователно ще се търсят алтернативни варианти за съхранение или търговия с цената на по-лоши търговски условия. В такъв кратък срок няма реална възможност за увеличаване на капацитета за съхранение, поне не и без да се компрометират параметрите за качество на продукцията“, предупреждава земеделският алианс.

Те отбелязват, че украинските фермери също нямат полза от тази ситуация. „Като се има предвид, че основните земеделски продукти са внасяни в ЕС не от фермерите, а от търговци, това частично превземане на нашите пазари не носи полза дори на украинските фермери (на които трябваше да помогнат коридорите на солидарността), които получават само част от реалната цена“, посочва организацията. В този контекст фермерите и кооперативите от Централна и Източна Европа, които ще участват в протеста на 23 май в Брюксел, призовават за възстановяване на митата и квотите за украинските селскостопански и хранителни продукти и за разширяване на списъка на продуктите, обхванати от временните превантивни мерки за внос от Украйна, като в него бъдат включени яйца, птиче месо, олио, брашно, царевично брашно, захар, плодове и зеленчуци, както и за удължаването им до присъединяването на Украйна към Европейския съюз, се посочва в съобщението. Те отбелязват, че спирането на вноса до 5 юни 2023 г. на определени украински продукти (пшеница, царевица, рапица и слънчоглед) е ползотворно, но изразяват безпокойство, че при влезли в сила договори липсва контрол. „Ако след 5 юни забраната за внос в петте държави бъде вдигната, настояваме да се разшири споделянето на рисковете между всички държави членки на ЕС, така че всяка държава да получава и използва квота за селскостопански продукти от Украйна, пряко пропорционална на размера на държавата и нейното население, за да можем да продължим да помагаме на Украйна и да не довеждаме източноевропейските държави до логистична безизходица, а фермерите – до фалит и колапс“, подчертават представителите на земеделската организация в Румъния.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини