В Молдова фермерите обявиха протести: искат ограничаване на вноса на зърно от Украйна

Молдовските фермери обявиха непрекъснати протести от 7 до 30 юни на централния площад в Кишинев. Около 1000 фермери планират да станат участници в акцията и да използват около 300 единици селскостопанска техника.

Това съобщи асоциацията Forța Fermierilor, пише NewsMaker.

По-специално, земеделските производители искат да се забрани вносът на селскостопански продукти от Украйна и да се задължи пристанището на Джурджулести да изнася само молдовски селскостопански продукти. Те заявиха, че при неспазване на тези изисквания фермерите ще протестират в цялата страна.

Forța Fermierilor също се оплака от Министерството на финансите, тъй като не одобри проекта за увеличаване на компенсациите за земеделските производители.

На 6 май Володимир Боля информира украинския министър на аграрната политика Микола Солски за намерението на Кишинев да забрани вноса на зърно от Украйна. В отговор на ограниченията на Молдова върху украинския внос Киев започна да подготвя резолюция, забраняваща молдовския внос. На 11 май стана известно, че Молдова е решила да не забранява вноса на зърно от Украйна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X