Мегатрон на БАТА АГРО 2023: По-мощни и по-интелигентни машини са тенденцията

Стефан Христов, Генерален директор за земеделска и градинска техника в компания Мегатрон пред „Гласът на земеделеца“.

Господин Христов, намираме се на щанда на Мегатрон на изложението БАТА АГРО 2023. Разговорът ни се провежда на четвъртия ден на изложението. През всичките 4 дни, щандът на Мегатрон е пълен с посетители, видях и много от големите български земеделци тук. Можете ли вече да направите някакви обобщения и изводи за тазгодишното изложение БАТА АГРО и вашето участие?

Да, вече определено мога да определя изложението БАТА АГРО 2023 като успешно за компания Мегатрон. Имаме добри продажби, успяхме да договорираме доста машини. Причината вероятно е, че клиентите ни все повече търсят партньорство. Търсят компания, която може дългосрочно да се ангажира с тяхното спокойствие, която инвестира в сервизни услуги преди всичко останало,  в търговско-сервизни бази, възможно най-близо до всички български земеделци. Компания, която разполага с голямо количество налични резервни части. С добър екип от сервизни специалисти, който може да реагира на всякакви проблеми във всяка една точка на страната в рамките на няколко часа.

Все повече земеделците се интересуват не толкова от цената на машините, колкото от това как тези машини ще бъдат обслужени и от това да могат да разчитат на партньор, който по време на всичките им кампании ще бъде до тях. Да, нашите машини са във високия ценови сегмент, но предлагаме много допълнителни неща, които другите все още не предлагат.

Вашето наблюдение, е че в години на криза, пазарът се изчиства и земеделците не искат да рискуват с несигурни доставчици и машини, които не им носят гарантирано допълнителна полза?

Да, когато хората са притеснени и когато трябва да инвестират в точната машина в точния момент, тогава Мегатрон има най-голям пазарен дял. В моменти, когато има отворени програми, хората взимат по-бързо и лесно решения. Но когато са лимитирани откъм средства, инвестират само в неща, които ще им донесат рентабилност.

Какво предстои на пазара на земеделска техника?

На пазара на земеделска техника предстои окрупняване и автоматизация. Това са двете направления, в които John Deere взе стратегическо решение да инвестира още преди 4 години. На база на опитът, който производителят има и на наблюденията на световния пазар, John Deere се концентрира върху производството на машини и трактори с мощност над 150 к.с. и комбайни в групите на мощност 6,7 и 8. Това са световните тенденции – с по-малко хора и с по-автоматизирани машини да се върши по-качествено и по-бързо работата. Тази тенденция я забелязваме и на българския пазар. Всички клиенти, които идват в момента искат да сменят 2 по-малки трактора с 1 по-голям или 2 средни комбайна с високопродуктивна машина.

Затова и нашето представяне на БАТА АГРО е свързано с този тип мощни машини. Концентрирали сме се върху най-големия произведен в света комбайн John Deere серия Х и трактори над 150 к.с., комбинирано със специални условия от финансирането на John Deere. Това е тенденцията. Виждам, че и колегите от останалите производители се ориентират към все по-големи машини, все по-производителни машини и все повече интелигентност.

Какво предлага John Deere в посока интелигентност?

Като водещ дилър на John Deere в Европа сме концентрирани в прецизното земеделие. Обхващаме всички нива на производствения процес на фермерите, като се започне от обследване на полетата, почвени проби, карти на добиви, пръскане, торене.

В тази връзка на изложението представяме последната новост на John Deere – пръскачката See and Spray, която е за първи път на европейския пазар. John Deere ни избраха като водеща компания в Европа заедно с дилърите им в Румъния и Унгария, за да представим тази технология на европейския пазар. В цяла Европа в момента има само три такива пръскачки. С машината ще направим много демонстрации, за да докажем безупречността на тази технология.

See and Spray е технология, при която 36 камери дефинират плевелите и се пръскат само те. Това може да доведе до икономии, в зависимост от заплевелеността на полето до 70%. Което предвид на скъпите препарати и новите изисквания на Зелената сделка е изключително важно и рентабилно. Вярвам, че клиентите ни ще се убедят за пореден път в качествата на машините на John Deere.

Всички наши машини са свързани през Оперативния център, който също е уникален за John Deere.  Самият фермер може да си следи всички операции и разходи, ефективността на всяка една машина. Комбинирано с нашите почвени проби и с обследванията на полето, вече предлагаме една пълна картина на процеса, с която може най-точно да се вземат решения от всеки фермер за неговите полета.

В Оперативен център вече имаме над 20% от земята, която се обработва в България с всички операции, които са изпълнени. Натрупана е достатъчна база данни, за да могат земеделците да взимат информирани решения за оптимизиране на производството си и за намаляване на разходите. И мисля, че независимо от тенденцията за намаляване на изкупните цени на продукцията, все още имаме начини и механизми как да подпомогнем нашите клиенти, за да могат да са ефективни.

Казахте – да подпомогнем нашите клиенти. Какви финансови условия им предлагате в тази посока?

Предлагаме намалени цени с до 10 000 евро и специални лизингови условия с до 6 години лизинг, изключително ниски лихвени проценти и първа година гратис. Това условие  почти един месец го отстоявахме пред John Deere Finance. Държахме на него предвид на голямото количество зърно, което все още земеделците не са реализирали. Искахме да имат една година гратис, за да могат да си продадат стоката. Да не ги натоварваме с плащания в тази трудна година, но да могат да си подновят техниката и да постигнат едни още по-добри резултати за догодина.

Да разбирам ли, че в Мегатрон сте оптимисти за българското земеделие и вярвате, че след година нещата ще тръгнат в някаква положителна посока?

Да, оптимисти сме поради факта, че работим с изключително интелигентни клиенти. От срещите ми с тези клиенти на изложението виждам, че те са спокойни. Те ще оцелеят, ще се развиват и ще бъдат още по-конкурентни на европейския пазар.

Интервю на Ася Василева

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X