За да са едри прасковите – прореждайте

Прасковата е вид, който цъфти обилно и дърветата силно се претрупват със завръзи.

Повечето от завръзите се формират вътре в короната и на клонките от долните етажи, които са разположени по-близо до земята. В тези участъци слънчевите лъчи проникват много по-малко. Част от плодовете опадват по естествен път още докато са малки, но въпреки това по дървото остават много повече, отколкото то може да изхрани.

За да се развиват на дървото едри и добре обагрени плодове, част от малките завръзчета трябва да се премахнат. Това става с ръчна операция, която се провежда на два пъти – сега, когато плодчетата са малки и втори път след юнското опадване на плодовете. Операцията не е трудоемка, просто изисква да отделите по малко време на всяко дръвче.

При прореждането плодовете на прасковата най-напред се премахват слабо развитите, повредените от неприятели или болести, силно засенчените във вътрешността на короната, деформираните с неправилната форма плодове. След това се премахват и част от нормалните плодове, които са излишни, защото иначе те ще влошат качеството на настоящата реколта и силно ще изтощят дървото.

На по-силните дървета се оставят повече плодове, отколкото на по-слабите. При по-обилно плододаващите сортове се прилага по-силно прореждане, отколкото при по-слабо плододаващите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X