Браншови организации настояват Георги Тахов да остане на поста си в ДФЗ

 Браншовите организации от хранително вкусовата промишленост се обърнаха към правителството с декларация, в която настояват Георги Тахов да запази поста си Изпълнителен директор на ДФЗ. В декларацията се казва:

Нашите национално представителни браншови организации са част от българския бизнес, който не само дава добавена стойност, но и осигурява работни места на хиляди българи, въвежда нови технологии и иновации, следва зелената сделка и прави всичко за стриктно спазване на екологичните изисквания  и т.н.

Подпомагането на българския аргарен отрасъл, в който е хранително вкусовата индустрия, както е известно, става чрез финансиране от европейските фондове и програми, които осигуряват  средствата за стратегията „От фермата до трапезата“. Те от своя страна се ръководят и контролират от Държавен фонд „Земеделие“.

През последните месеци усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 бележи ръст, както и при разпределението на средства по другите програми. Само са справка ще цитираме, че въпреки трудностите са обработени и разгледани над четири хиляди и триста подадени заявления  и по тях са изплатени сумите на бенефициентите – българските земеделски стопани. Въпреки тежката ситуация, в която е нашата индустрия смятаме, че трябва да има приемственост и онези звена и техните ръководители, които са показали и доказали с ефективната си работа и резултатите си  е необходимо да останат на своите постове и да продължат да упражняват административните ангажименти.

Имаме предвид конкретно сегашният изпълнителен директор на ДФЗ – РА Георги Тахов. Той е  е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Доказал се е професионално, тъй като, по независещи от нас причини,  имаше потенциална заплаха  България да загуби  средствата, които получава. Като ръководител д-р Тахов успя и  мобилизира успешно целия професионален капацитет и експертен ресурс на ДФЗ-РА. Така в рамките на 3 месеца бяха обработени около 4300 проекта по всички мерки, като имаше проекти от 2019, 2020 г.  Към 20 декември 2022 г. в ДФЗ вече имаше единствено проекти за обработка по мярка 4.2 и нищо друго.Паралелно с оценката по проектите, по процедура преминава и обработка на заявления по процедури по подмярка 4.2, като на 523 броя проектни предложения бе заявена субсидия в размер на 653 милиона. По подмярка 7.2 е извършена оценка на проекти, със заявена финансова помощ в размер на 91 млн. лева. Приключена е и предварителната оценка по мярка 7.1 за улици и пътища.

В края на 2022 г. година бяха изплатени ПНДЖ1 и ПНДЖ3 на 100%, а не както през минали години на 50 или на 80%- или това са  над 660 млн. лв. на 54 000 стопани по СЕПП.

С професионализъм и компетентност бе създадена е контролна система, които  ускорява обработката на проектите. Има и още много други дейности, организационни промени, ефективни професионални решения и вътрешни системи,  които са извършени  в ДФЗ, които се осъществиха при управлението и под непосредственото ръководство на д-р Георги Тахов.

Предстои ЕК  да одобри стратегическия план, по който е предвидено финансиране за над 8 млрд. евро до 2027 г.

Д-р Георги Тахов вече е  доказал се държавник и специалист, експерт с утвърден и безспорен авторитет на управленец и организатор, което се признава от цялата  земеделска общност, в това число в хранително вкусовата индустрия на България. Благодарение на него  в последната години секторът може да върви напред и то при известните на всички ни ситуации. Нека не забравяме, че именно неговите решения не създадоха допълнително напрежение, ескалация и възможности за мащабни и продължителни протести, както се случи в други страни на Европа.

Смятаме, че нашето мнение и становище ще бъдат взети предвид от управляващите и господин Георги Тахов ще продължи да ръководи кемпетентно ДФЗ-РА като изпълнителен директор.

 С уважение:
Йордан Чорбаджийски
Председател на УС на Национална лозаро-винарска камара  и Заместник-председател на НСХ
Асоциация на месопреработвателите в България
Асоциация на млекопреработвателите в България
Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България
Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ
Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите
Национална асоциация на млекопреработвателите
Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България
Съюз на българските мелничари
Спиритс България – Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България
Съюз на пивоварите в България
Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци
Съюз на производителите на захар и захарни продукти
Съюз на птицевъдите в България

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X